Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

Kerry îl acuză pe Putin de "joc dublu" şi avertizează cu privire la o întoarcere la Războiul Rece

17 iun. 2015,, 17:45   Externe
4034 7

Foto: businessinsider.com

Planurile Rusiei de a cumpăra noi rachete balistice intercontinentale sînt "îngrijorătoare" şi pot prevesti o revenire la ostilităţile internaţionale din timpul Războiului Rece, a declarat secretarul de Stat american John Kerry, relatează postul CNBC în pagina electronică.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat marţi, la un tîrg de armament, suplimentarea arsenalului nuclear cu 40 de rachete balistice intercontinentale care vor fi capabile să străpungă "chiar şi cele mai avansate sisteme de apărare antirachetă", a spus el, o referire transparentă la scutul american din Europa, în cadrul căruia Romînia găzduieşte unele elemente la Deveselu (sud).

Kerry şi alţi lideri occidentali şi-au exprimat consternarea faţă de anunţul lui Putin.

"Nimeni nu ar trebui să asculte acest fel de anunţ din partea liderului unei ţări puternice şi să nu fie îngrijorat de implicaţiile pe care le are", a declarat marţi Kerry, într-o teleconferinţă.

"Desigur că mă îngrijorează. Avem Acordul START (între Statele Unite şi Rusia privind reducerea armelor nucleare) şi încercăm să ne îndreptăm în direcţia opusă", a reproşat el.

Din anii '90 încoace a existat o "cooperare enormă" în distrugerea armelor nucleare care au fost staţionate în foste teritorii sovietice, a apreciat şeful diplomaţiei americane.

"Nimeni nu vrea să ne vadă făcînd paşi înapoi, nimeni nu vrea, cred eu, să se întoarcă la o situaţie de Război Rece", a subliniat Kerry.

Războiul Rece a marcat o lungă perioadă de tensiuni între Rusia şi Occident, aproximativ de la sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi pînă în 1991, cînd fosta Uniune Sovietică a implodat şi s-a destrămat. "Rece" se referă la faptul că ostilităţile au mers de la propagandă la ameninţări şi spionaj, fără să ajungă la un război deschis.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au "dezgheţat" la începutul anilor '90, cînd preşedintele de atunci, Mihail Gorbaciov, a introdus politica deschiderii în relaţiile cu Vestul cunoscută sub numele de "glasnost".

Însă, de cînd a venit Putin la putere, în 2000, relaţiile s-au deteriorat. Ele au ajuns la cel mai scăzut nivel anul trecut, după ce Rusiei i-au fost impuse sancţiuni în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea şi din cauza rolului Moscovei în războiul din estul Ucrainei, în pofida faptului că ruşii dezmint că ar fi implicaţi în conflict.

Informaţia că Rusia intenţionează, acum, să cumpere rachete balistice intercontinentale este considerată un răspuns direct la informaţii potrivit cărora Statele Unite doresc să depoziteze echipament militar, inclusiv tancuri şi sisteme de artilerie, în toate statele est-europene care sînt membre NATO.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?