Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4056

Valeriu Ostalep: „Populația Republicii Moldova nu vrea să lupte cu nimeni”

17 mai. 16:27   Societate
3601 0

Întreaga populație a Moldovei nu vrea să lupte cu nimeni și este îngrijorată de declarațiile militariste ale autorităților.

Drept urmare, ei sînt nevoiți să scoată din țară copiii de 16-17 ani, pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să lupte mai tîrziu.

O astfel de opinie a exprimat expertul în securitate și fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, în cadrul unei emisiuni televizate, transmite Noi.md.

Potrivit lui, oamenii care au copii de 16-17 ani nu mai cred ce le spun autoritățile, iar chiar și cei care acum doi ani nu voiau ca copiii lor să plece de aici, acum sînt gata să-i scoată din Moldova pentru a-i feri de probleme. Mulți părinți se gîndesc cum să își protejeze copiii de eventualele probleme.

„Cînd aud ce spune și ce face ministrul Apărării al Moldovei, ei înțeleg că sînt amenințați. El este o amenințare reală, deoarece cetățenii nu văd legătura dintre ceea ce spune și ceea ce face și ceea ce vrea poporul. Sînt lucruri total diferite. Cei de acolo sus „din vîrf” au „dorințele” lor, ca el să meargă la diferite evenimente și să vorbească cu o față deșteaptă despre aderarea la NATO, însă restul populației nu vrea să lupte cu nimeni și nu are de gînd să-și dea copiii să fie măcelăriți. Și din moment ce nu există o încredere în autorități, oamenii aleg în mod natural, ca de obicei, emigrarea. Fiecare își alege o altă țară, dar în astfel de condiții nu putem vorbi despre nicio dezvoltare economică dacă tinerii de la vîrsta de 15 ani se gîndesc unde să plece", a declarat Valeriu Ostalep.


Anterior s-a aflat că Armata Națională a Republicii Moldova a anunțat noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Este vorba despre trei categorii de bărbați cu vîrste cuprinse între 18-60 de ani: recruți, contractori și cei care au absolvit cursul de instruire la catedra militară. Aceștia vor fi chemați la Centrele Militar Teritoriale unde au viza de reședință.

Scopul antrenamentelor este de a verifica aptitudinile rezerviştilor. Totodată, ministrul Apărării dă asigurări că este vorba de exerciții obișnuite, care se desfășoară anual, și îi îndeamnă pe cei care primesc citații să se prezinte la centrele militare. În caz contrar, vor fi amendați.

Exercițiile militare cu rezerviștii vor avea loc în perioadele 20-24 mai și 27-31 mai. Potrivit ministrului Apărării, aceștia vor studia regulamentele militare și vor participa la ședințe de tragere.

Anatolie Nosatîi dă asigurări că va analiza fiecare caz în parte, iar rezerviștii care, din oricare motiv, nu vor putea participa la exerciții, vor fi eliberați.

„În primul rînd, este de datoria cetățeanului să se prezinte la locul unde este invitat, să prezinte documentele indicate, iar experții în domeniu vor analiza fiecare persoană în parte pentru a vedea dacă există probleme. Într-adevăr, sînt persoane care au la întreținere persoane vîrstnice sau copii mici de care trebuie să aibă grijă. Le vom intra în situație, vom amîna antrenamentul. Nu este necesar să ia concediu - angajatorul este obligat să le dea drumul și să le păstreze salariul în conformitate cu legislația în vigoare", a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

70
3
0
4
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?