X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Tulbure: Avem tot dreptul să ne uităm suspect la tot ce face guvernarea

22 mai. 2015,, 13:05   Politică
3535 7

Tulbure: Avem tot dreptul să ne uităm suspect la tot ce face guvernarea
Foto : noi.md

Modificările ce urmează a fi operate la Codul audiovizualului nu au scopul de a proteja spațiul informațional de propaganda străină, ci de a lupta împotriva celor incomozi puterii. Astfel a comentat pentru NOI.md politologul Alexei Tulbure decizia Guvernului de a aviza pozitiv controversatul proiect de lege privind interzicerea propagandei străine.

În opinia analistului, prin această inițiativă guvernanții instituie o formă de cenzură voalată în domeniul mass-mediei, dar și un instrument de luptă politică. Totodată, afirmă Tulbure, trezește suspiciuni și prevederea ce obligă posturile TV să difuzeze în proporție de 80 la sută programe informaționale și analitice autohtone în limba de stat.

„Această prevedere elimină de pe piață radiodifuzorii mici și mijlocii, care nu au capacitatea de a realiza aceste emisiuni și favorizează pe cei care dețin monopol, este vorba de două-trei televiziuni controlate de oligarhi. Acest instrument va fi folosit ca o bîtă împotriva opoziției. Nu cred că o astfel de modificare a Codului audiovizualului este necesară, nu ne apărăm în niciun fel de propagandă așa, atît timp cît la noi funcționează o mașinărie internă de propagandă”, a precizat Tulbure.

Deși admite că spațiul audiovizual din Moldova este afectat de propaganda rusească, politologul susține că nu aceasta este cea mai mare problemă, ci faptul că guvernarea nu este în măsură să riposteze. „Problema nu constă în a interzice anumite posturi, problema e că noi avem o clasă politică profund coruptă, absolut amorală, care nu poate rezista în fața acestui război propagandistic. Noi nu avem cu ce răspunde. Lupta împotriva războiului informațional se dă prin fapte, prin capacitate de rezistență, dar pentru asta e nevoie de o clasă politică responsabilă, o societate civilă activă, o presă liberă, o justiție independentă”, a punctat Tulbure.

În acest condiții, susține analistul, orice inițiativă care ar veni din partea guvernării nu poate fi acceptată fără suspiciuni. „Avem tot dreptul să calificăm aceste inițiative drept încercări de a submina democrația, interesele statului, pînă cînd guvernanții vor demonstra contrariul”, a conchis politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?