Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Cum se va reflecta modificarea cursului rublei rusești asupra Moldovei?

20 feb. 2015,, 09:15   Economie
6862 0

Foto: zf.ro

Rubla rusesacă s-a întărit puțin, ea a crescut față de dolar și euro la bursa din Moscova în condițiile păstrării unui trend pozitiv pe piața petrolului și a unei dinamici positive pe piața de capital. Cu toate acestea, experții economici fac prognoze atente. Andrei Gorodețkii, locțiitorul directorului institutului de economie al AȘR într-un interviu pentru ”Sputnik-Moldova” leagă întărirea rublei de câțiva factori.

”La noi există doi asemenea factori – petrolul și conjuncture politică. În ce privește tendințele de lungă durată, cred că acele prognoze legate de obținerea unui echilibru a cursului valutar sunt aproape de realitate, dar în ce privește evenimentele legate de petrol și de conjuncture politică, cum numai petrolul a început să se scumpească și rubla a început să se întărească. Cum numai a apărut luminișul în conjuncture politică, s-a întâmplat același lucru. Aceștia sunt factori de conjunctură, pe ei nu se poate conta”, a spus Gorodețkii.

Vissarion Ceșuev, expert în economie, a presupus cum va influența modificarea cursului valutei rusești asupra Moldovei.

”Trebuie să se îmbunătățească relațiile Rusie cu UE, deci și cu Moldova. Acest lucru e legat de creșterea prețurilor la petrol. Acesta crește, prin urmare, rubla se întărește, deci mai multe transferuri în valută. În ce privește Moldova, doar va face să crească motivarea cetățenilor moldoveni de a lucre în Rusia. Dacă rubla se va întări, oamenii vor fi motivați să plece iar acolo să lucreze”, a remarcat Ceșuev.

Cele mai multe remitențe care au venit în 2014 în Moldova prin bănci de la personae fizice revin Rusiei – 61,6%. Totodată, experții remarcă că transferurile de la muncitorii sezonieri formează venitul în buget.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?