Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4059

Dmitri Dmitrenco: "Laboratoarele nu pot identifica întotdeauna substanțele narcotice moderne"

4 mai. 06:30   Societate
2180 0

Chimia substanțelor narcotice se dezvoltă atît de rapid în lume, încît chiar și laboratoarele toxicologice bine dotate nu pot identifica întotdeauna întreaga gamă de substanțe narcotice care există în lume.

Despre acest lucru a declarat expertul medico-legal Dmitri Dmitrenco în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md

Întrebat cît de des se confruntă experții medico-legali cu problema dependenței de droguri și a consumului de droguri de către victime, acesta a precizat că acest lucru se întîmplă mai rar în cazul persoanelor în viață. Dar au existat cazuri în care victimele abuzurilor fizice sau sexuale sînt aduse sub influența fie a alcoolului, fie a unei alte intoxicații, dar cel mai probabil intoxicație cu droguri, pentru că aceasta se observă imediat din maniera de a vorbi, de a discuta și de a oferi informații.

"În ceea ce privește cadavrele, aici există un sistem foarte complicat. Pentru că laboratorul nostru toxicologic este echipat destul de bine, totul este modern, dar nu este suficient pentru a detecta întreaga gamă de substanțe narcotice care există în lume", a declarat Dmitri Dmitrenco.

El a recunoscut că, în principiu, nici nu știe ce stat și-ar putea permite acest lucru din punct de vedere al echipamentelor și al resurselor financiare.


"Avem un laborator care detectează narcoticele de bază, standard. Există o gamă mică de substanțe narcotice sau medicamente cu efecte narcotice. Chimia substanțelor narcotice se dezvoltă atît de repede, încît nici organizațiile internaționale, care se ocupă de formarea registrului substanțelor narcotice, nu pot ține pasul cu această chimie clandestină, cu producția clandestină a substanțelor narcotice, care ajung pe piețe și pe care oamenii le folosesc", a subliniat criminaliștii.

Potrivit acestuia, medicii legiști nu deseori ori de-a face cu cazuri în care sînt implicate droguri, dar există cazuri în care găsesc pe cadavru urme de injectare de droguri.

Atunci cînd se merge pe teren și se examinează locul incidentului, se găsesc de obicei seringi și anumite echipamente pentru prepararea acestor substanțe narcotice pentru uz intravenos. Laboratorul găsește de obicei unele părți constitutive ale acelui drog.

Oamenii care consumă droguri amestecă o mulțime de chestii acolo și nu poți să-ți dai seama de toate componentele. Dar pe cele principale laboratorul le poate găsi.

În același timp, medicii-legiști examinează situația la general și nu se bazează doar pe laborator.

"Luăm totul împreună. Din istoric, că era dependent de droguri. Asta spun rudele sale sau oricine se afla la fața locului. Dacă au fost detectate urme proaspete de injecție, dacă s-a găsit o seringă la locul faptei, plus așa-zisa supradoză, plus rezultatul autopsiei. Și luînd în considerare toate acestea împreună, ajungem la concluzia că persoana a murit din cauza consumului de droguri", a declarat Dmitri Dmitrenco.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?