X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Ioniță le-a răspuns „pseudo-experților” în cazul scandalului cu tariful la gaz

11 apr. 11:59   Societate
2370 1

Expertul Veaceslav Ioniță a hotărît să le răspundă „pseudo-experților”, cu o nouă analiză în cazul prețului pentru gazele naturale.

Potrivit lui prețul mediu de achiziție a gazelor naturale a fost de 7,24 lei/m3, iar noi am plătit un tarif de 18,07 lei/m3 de gaze cu 10,83 lei/m3 mai mult și nici un expert nu a considerat necesar să dezvăluie aceste date și să le dezbată în spațiul public.

„Am impresia că toți sînt de o mamă, fără 7 ani de acasă și cu capacități intelectuale limitate. Și nu că mi-ar plăcea să fiu scuipat și călcat în picioare, dar vreau să spun că de fapt ați fost furați cu sute de milioane de lei, iar în unele cazuri chiar cu miliarde de dolari”, a menționat Ioniță.

Mai mult decît atît, specialistul susține că ”pseudo-experții de buzunar” încearcă să devieze atenția publică de la adevăratele probleme din domeniul gazelor naturale.

”Partea I. Ce nu-i așa cu pseudo-experți de buzunar și ”expertiza” lor?


Cel mai scandalos aspect al crizei gazelor, este faptul că timp de 9 luni, din iunie 2023 pînă în februarie 2024, perioadă în care noi am consumat 600 milioane m3 de gaze naturale, am avut cea mai mare diferență din istoria noastră între prețul de achiziție a gazelor și tariful pentru populație.

Astfel prețul mediu de achiziție a gazelor naturale a fost de 7,24 lei/m3, anume la acest preț Energocom a procurat 600 milioane m3 de gaze în perioada iunie-octombrie 2023.

Însă, tot în această perioadă, noi cetățenii celei mai sărace țări am plătit un tarif de 18,07 lei/m3 de gaze sau cu 250% ori 10,83 lei/m3 mai mult. În luna aprilie situația rămîne la fel de scandaloasă.

Drept consecință, populația celei mai sărace țări din Europa în această perioadă a plătit cel mai mare tarif la gazele naturale din întreagă regiune din Sud-Estul Europei.

Dar, după cum bine intuiți, nici un pseudo-expert nu a considerat necesar să dezvăluie aceste date și să le dezbată în spațiul public. Din contra, au decis să arunce diverse fumigene, pentru a devia atenția publică de la problemele cu adevărat importante din domeniul gazelor naturale. Asta spune totul despre ei și ”expertiza” lor”, a spus Ioniță.

Mai mult, potrivit expertului, ”este dezgustător să urmărești cum diverși oficiale, evită să răspundă la întrebarea: de ce am avut această situație cel puțin jenantă, în domeniul gazelor naturale și cine se face vinovat de ea. Tot ce fac ei ne hrănesc cu știri din viitor: în cele mai bune tradiții ale vremurilor demult apuse. Tot auzim săptămînal, că iată în vară, sau poate în toamnă, sau chiar la iarnă, tarifele la gazele naturale vor scădea. Iar noi ascultăm cu gura căscată aceste știri din viitor și uităm de tariful de azi. Nu vii rușine? Funcția voastră nu e veșnică. Cum după aceasta veți merge pe drum și veți da mîna cu oamenii?”

În concluzie, Ioniță spune că deși avem vremuri noi în domeniul politic, totuși tradițiile au rămas vechi.

”Vremuri noi, tradiții vechi. Guvernările la noi se schimbă cînd sînt bune, cînd sînt rele, dar un lucru rămîne neschimbat: profilul pseudo-experților de serviciu, care au grijă ca viața mea să fie mai interesantă.

Indiferent de timpul de afară și cine se află la guvernare, pseudo-experții au trei trăsături specifice, care îi caracterizează:

  • Sun dezechilibrați emoțional
  • Au capacități intelectuale limitate
  • Au o lipsă totală a celor 7 ani de acasă

Uneori am impresia că avem în țară o structură specializată pe selectarea și pregătirea acestor pseudo-experți. Toți sînt parcă de la o mamă. Îi vedeți și ia-ți văzut pe la televizor. Acum cîțiva ani a fost unul, a dispărut. Acum a apărut altul, va dispare. Dar la sigur va veni următorul în locul lui, după cum el a venit în locul celui precedent. De ce? Deoarece, acești indivizi dezgustători, sînt extrem de necesari societății, dar despre aceasta în Partea a III-a”, a spus Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului în cei 25 de ani de activitate ai săi, a observat că este foarte greu să atragi atenția publică asupra unui subiect economic cu adevărat important, în schimb oamenii sînt foarte curioși și devin atrași de situații cînd cineva este scuipat, blamat, calcat în picioare. Imediat aceste acțiuni atrag atenția publicului larg.

”Pseudo-experții pe de o parte sînt servili, dar pe de altă parte sînt extrem de limitați intelectual. În dorința lor a fi utili stăpînilor se aruncă asupra experților ori de cîte ori ultimii ridică probleme cu adevărat importante pentru societate. În acest fel, ei, fără se dorească, fac pentru toți noi o selecție naturală a subiectelor de interes public.

Nu că mi-ar plăcea să fiu scuipat și calcat în picioare în public, dar aceasta este unica cale, prin care pot atrage atenția dvs. Cît timp voi urmăriți cum eu sînt blamat în toate feluri, eu reușesc să vă spun că de fapt ați fost furați cu sute de milioane de lei, iar în unele cazuri chiar cu miliarde de dolari.

Uite așa în timp ce voi urmăriți cum sînt scuipat în public, eu reușesc să vă spun și subiectele cu adevărat importante și utile pentru fiecare din voi. Plătesc cam scump, dar cum zicea bunelul meu, scump, dar face”, a spus Ioniță.

În loc de concluzie, expertul a menționat că oamenii nu sînt proști.

”Ei înțeleg foarte bine cum stau lucrurile. Mult mai bine decît își imaginează unii. Îi poți prosti o zi, două, trei, dar nu mai mult”, a scris Ioniță.

Noi.md remintește că, Tofilat l-a chemat la o dezbatere pe Ioniță. S-a întîmplat după ce expertul economic Veaceslav Ioniță a publicat mai multe date legate de tarifele la gazele naturale, contestate de Sergiu Tofilat și reprezentanții Ministerului Energiei.

Expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, a declarat că Republica Moldova continuă să aibă unul dintre cele mai înalte tarife la gazele naturale în rîndul țărilor din Europa de est, notează Noi.md. Mai mult decît atît, potivit lui, în ultimii doi ani, Republica Moldova a plătit, față de anii precedenți, cu 20 de miliarde de lei mai mult la procurarea gazelor naturale, determinate de conjunctura internațională nefavorabilă, dar și de modul în care s-a gestionat criza gazelor.

Amintim că Ministrul Energiei, Victor Parlicov a declarat că nu exclude ca în viitorul apropiat să fie anunțată o nouă ieftinire a tarifelor la gazele naturale.

27
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?