X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4037

Președintele BNM a numit principalele cauze ale devalorizării leului (VIDEO)

5 feb. 2015,, 14:15   Economie
5747 2
Foto: noi.md
Principalii factori care au contribuit la deprecierea leului sînt șocurile externe care au afectat economia Moldovei, au determinat reducerea exporturilor și scăderea volumului remitențelor în țară de la migranții aflați la muncă în Rusia. Acest fapt l-a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă Președintele Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, relatează NOI.md.

Comentînd ipotezele unor specialiști precum că leul a înregistrat o devalorizare substanțială în urma acordării de către Banca Națională la finele anului trecut a creditelor către băncile problematice, el a menționat că pînă la adoptarea de către Banca Națională a deciziei privind instituirea administrării speciale asupra celor trei bănci problematice leul s-a depreciat de la începutul anului pînă atunci față de dolar deja cu 15 la sută.

Președintele BNM a reamintit, de asemenea, despre reducerea volumului exporturilor la finele anului trecut. Dacă în prima jumătate a anului ritmul de creștere a exportului s-a încetinit, atunci în a doua jumătate a anului livrările de produse în străinătate au început să scadă ceea ce a determinat micșorarea vînzărilor în valută. În afară de aceasta, la finele anului s-a diminuat și volumul lunar al remitențelor din străinătate, transferate prin bănci. Dorin Drăguțanu a reamintit că circa două treimi din volumul total al remitențelor în Moldova revin Rusiei și în situația, în care rubla s-a ieftinit dublu se poate de prevăzut o scădere a transferurilor bănești. La finele anului trecut cetățenii Moldovei puteau să cumpere cu salariul lor în Rusia și să transfere rudelor de două ori mai puțini dolari, decît anterior. Prin urmare locuitorii Moldovei, ai căror buget depinde în mare măsură de remitențele de peste hotare, au început să cheltuiască mai puțin, a scăzut oferta de dolari la casele de schimb valutar. Dorin Drăguțanu a indicat că în anul trecut persoanele fizice au vîndut pe piața valutară cu 800 de milioane de dolari sau 30 la sută mai puțin, decît în anul 2013.

În afară de aceasta, după cum a menționat Președintele BNM, asupra devalorizării leului au influențat astfel de factori, cum sînt incertitudinea politică, retragerea capitalului din țară, convertirea leilor în valută, migrarea depozitelor din lei în dolari. Pentru încurajarea economiilor în lei, începînd cu decembrie 2014 Banca Națională deja de trei ori a majorat rata refinanțării (treptat de la 3,5 la sută pînă la 8,5 la sută), ceea ce va determina sporirea randamentului depozitelor în lei și majorarea ponderii depozitelor în valută națională.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?