Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4039

BNM prezice accelerarea creșterii prețurilor

29 ian. 2015,, 17:30   Economie
4676 0
Foto: fedpress.ru
Noua rundă de prognoză plasează rata inflaţiei medii anuale pentru anii 2015 şi 2016 la nivelul de 5,8 la sută și, respectiv, 6,1 la sută. Pe parcursul următoarelor opt trimestre proiecţia inflaţiei se va situa în interiorul intervalului de variaţie de ± 1,5 puncte procentuale de la ţinta de 5,0 la sută. Totodată, există o probabilitate medie de depăşire temporară a inflaţiei peste limita de sus a intervalului de variaţie, relatează NOI.md cu referire la BNM.

Conduita politicii monetare este afectată în continuare de complexitatea balanţei riscurilor cu accentuarea treptată a riscurilor proinflaţioniste. Probabilitatea tot mai mare a unei recesiuni în economiile ţărilor din zona euro şi Federaţia Rusă – principalilor parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, induce riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populaţiei şi ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin intermediul canalului comerţului extern şi al remiterilor populaţiei, ceea ce poate influenţa dinamica ratei de schimb a monedei naţionale şi, ulterior, evoluţia inflaţiei. Escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaţioniste suplimentare.

În condiția unei deprecieri a monedei naţionale, mai semnificative decît valoarea utilizată în anul 2012 la stabilirea tarifelor pentru serviciile reglementate, există un risc pronunţat ca acestea să fie revizuite în direcţia majorării în anul 2015. Totodată, evoluţia preţurilor la resursele energetice pe piaţa internaţională poate contribui atît la diminuarea preţurilor interne la combustibili precum şi, la atenuarea parţială a presiunilor asupra majorării tarifelor la gaze naturale şi energie electrică.

O evaluare mai detaliată a situaţiei macroeconomice, a prognozei pe termen mediu a inflaţiei şi a eventualelor riscuri şi provocări cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare va fi prezentată în Raportul asupra inflaţiei nr.1, 2015. Acesta va fi publicat, conform calendarului stabilit, pe data de 5 februarie 2015.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?