Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4039

BNM prevede o accelerare a creșterii prețurilor

17 ian. 2015,, 13:00   Economie
3741 1

Foto: magazinulprogresiv.ro

În Moldova balanța riscurilor pe termen mediu la adresa inflaţiei continuă să fie influenţată de o serie de factori externi şi interni, cu predominarea riscurilor proinflaţioniste. Acest fapt l-a declarant Banca Națională a Moldovei, relatează NOI.md.

După cum se menționează în comunicatul BNM, probabilitatea crescîndă a unei recesiuni în economiile ţărilor din zona euro şi Federaţia Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Moldovei, sporește riscurile de micșorare a veniturilor valutare ale populaţiei şi ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin intermediul canalului comerţului extern şi al remitențelor populaţiei. Acest fapt, la rîndul său, poate avea o influenţă suplimentară asupra dinamicii cursului de schimb al valutei naţionale şi, ulterior, asupra inflaţiei. BNM accentuează că escaladarea tensiunii geopolitice în regiune ar putea cauza presiuni inflaţioniste suplimentare.

Banca Națională a Moldovei menționează că în cel de-al patrulea trimestru al anului 2014 rata inflației în republică a depășit indicatorul prevăzut de BNM în ultimul ei Raport privind evoluția inflației în noiembrie 2014. Această abatere a fost condiționată de creşterea peste aşteptări a preţurilor la produsele alimentare și a inflaţiei de bază în urma deprecierii monedei naţionale faţă de dolarul SUA.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în decembrie 2014 indicele prețurilor de consum în Moldova, înregistrat în ultimele 12 luni, a constituit 4,7 la sută, diminuîndu-se cu 0,1 puncte procentuale față de luna precedentă, precum și s-a micșorat cu 0,5 puncte procentuale în comparație luna decembrie a anului 2013. BNM specifică că rata anuală a inflaţiei de bază, înregistrată în ultimele 12 luni, a constituit în decembrie 6,3 la sută, sporind cu 0,4 puncte procentuale faţă de nivelul lunii precedente.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?