X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cibotaru: Riscul unei intervenții militare a Rusiei în Moldova s-a diminuat

14 ian. 2015,, 13:35   Politică
10298 9

Foto: noi.md

Prognoza agenției americane de analiză „Stratfor” precum că Rusia va evita orice intervenție militară în Moldova pe parcursul acestui an, pare a fi una pertinentă, opinează analistul politic Viorel Cibotaru. Intervievat de NOI.md, expertul a menționat că riscurile care planează asupra relației moldo-ruse s-au diminuat și că această tendință s-ar putea menține în anul 2015.

Potrivit lui Cibotaru, ne putem aștepta la perioadă geopolitică stabilă din considerentul că acțiunile declanșate de Rusia în estul Ucrainei au fost suspendate, iar proiectul Novorossia, „temporar” încheiat. Cu toate acestea, spune analistul, orice estimare a comportamentului administrației lui Putin în raport cu fostele republici sovietice este greu de realizat.

Analistul face referire și la existența unei înțelegeri secrete între elitele politice din Moldova și cele din Federația Rusă. Numitorul comun la care ar fi ajuns cele două părți poate asigura un comportament moderat din partea Kremlinului, explică Cibotaru.

„«Stratfor» este o agenție suficient de serioasă, ale cărei prognoze sînt bazate pe analiza mondială a riscurilor, în conformitate cu trendurile globale. Șansele unei intervenții militare s-au diminuat, riscurile în relația dintre Rusia și Moldova s-au diminuat, în urma înțelegerii secrete și opace a elitelor politice de la noi cu partea rusă, o înțelegere care s-a înscris într-o acțiune de ieșire din criza ucraineană. Sînt semnale directe și indirecte că a fost înțelegere între cele două părți – vizita lui Candu la Moscova, extinderea contractului cu Gazprom, modul în care au reacționat autoritățile ruse la alegerile din Moldova, istoria cu BEM-ul și Aeroportul. Înțelegerea este cunoscută probabil și de o parte din actorii europeni. Federația Rusă a hotărît să se implice mai puțin cu metode «hard power», și mai curînd cu metode «soft power» în alegerile din Moldova, s-a străduit că nu irite alți actori internaționali”, a remarcat Cibotaru.

Menționăm că „Stratfor” a dat publicității un raport în care prognozează că Rusia nu va recurge la acțiuni militare majore în Republica Moldova în 2015, dar va continua să exercite presiuni prin alte modalități. Este vorba de utilizarea grupurilor de opoziţie şi a contingentelor militare prezente în fostele republici sovietice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?