Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4038

Doar 5% dintre cetăţenii ruşi consideră Moldova ca fiind țara cea mai de succes din CSI

16 dec. 2014,, 12:30   Societate
2502 0
Foto: novoye-vremya.com
În pofida Acordului de asociere şi celui de liber schimb, semnat de Moldova cu UE, precum şi regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii săi în Europa, Republica Moldova este considerată țara cea mai de succes din CSI doar de 5% dintre ruşi. Acest lucru îl denotă datele sondajului desfăşurat de Centrul Rus pentru Studierea Opiniei Publice (CRSOP).

Potrivit agenţiei "Infotag", în studiu sînt prezentate date atît despre modul în care ruşii apreciază succesul ţărilor din spaţiul postsovietic, pe cine ar dori să vadă ca partener al Rusiei, unde sînt mai bine asigurate drepturile populaţiei vorbitoare de limbă rusă, cît şi cine dintre liderii statelor insuflă mai multă încredere.

Cele de mai succes ţări din spaţiul CSI, în opinia ruşilor, sînt Republica Belarus (66%) şi Kazahstan (45%). Ucraina nu mai este printre primii trei lideri. Dacă în 2013 ea era considerată de succes de 21% dintre respondenţi, acum doar 2% sînt de această părere. Moldova împarte locul cinci cu Georgia şi Kîrgîzstan.

Întrebaţi cu care state CSI Rusia are cele mai bune relaţii de parteneriat, două treimi au indicat Belarus (65%), iar circa o jumătate dintre respondenţi – Kazahstan (46%). Moldova este considerată partener de încredere al Rusiei doar de 5% dintre cei chestionați, dar acest procentaj este mai mare ca cel obținut de Ucraina, Uzbekistan, Turkmenistan, Tadjikistan şi Georgia.

Preşedintele Belarusului şi cel al Kazahstanului, de asemenea, sînt în capul ratingului de încredere a liderilor statelor-membre ale Comunităţii: Alexandr Lukaşenko (61%), Nursultan Nazarbaev (38%). În preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, au încredere doar 3% sau cu 1% mai mult faţă de anul trecut.

În opinia respondenţilor, drepturile populaţiei vorbitoare de limba rusă cel mai bine sînt asigurate în Belarus (63%) şi Kazahstan (31%). Mai rar s-a vorbit despre respectarea acestor drepturi în Armenia (5%), Kîrgîzstan (4%), Azerbaidjan (4%), Moldova (4%).

Totodată, un număr semnificativ de respondenţi nu au putut răspunde la întrebările sondajului – de la 16% la 24%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?