X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Incident diplomatic Albania – Serbia: Premierul albanez provoacă un scandal la Belgrad

11 noi. 2014,, 02:15   Externe
4294 0
Foto: viza.md
O conferinţă de presă a prim-miniştrilor Edi Rama şi Aleksandar Vucic a luat o turnură neplăcută când invitatul albanez a depăşit grila de subiecte convenite. Liderul albanez le-a spus gazdelor sârbe că nu se mai pot opune independenţei Kosovo.

Vizita istorică a premierului albanez la Belgrad, prima în 68 de ani, s-a transformat într-o dispută internaţională când oficialul de la Tirana a adus în discuţie statutul provinciei Kosovo. Edi Rama a propus autorităţilor sârbe să renunţe la opoziţie şi să recunoască independenţa Kovoso. „Cu cât mai repede recunoașteți, cu atât mai repede putem merge înainte. Este o realitate ireversibilă, iar această realitate trebuie respectată”, i-a transmis acesta omologului său sârb, Aleksandar Vucic. Rama a explicat că separarea Kosovo a adus stabilitate şi pace în Munţii Balcani şi l-a invitat pe premierul Serbiei să respecte şi drepturile albanezilor care mai trăiesc sub administraţie sârbă.

Profund surprins, Vucic a protestat faţă de aducerea în discuţie a unei teme care nu figura pe agenda oficială a discuţiilor dintre reprezentanţii celor două state. „Nu mă așteptam la această provocare din partea domnului Rama, să vorbească de Kosovo, pentru că nu văd ce legătură are cu Kosovo. Trebuie să-i răspund, pentru că nu voi permite nimănui să umilească Serbia la Belgrad”, a spus liderul sârb, citat de Agerpres. Prim-ministrul Serbiei i-a amintit lui Rama că provincia Kosovo este parte integrantă a teritoriului sârb şi i-a promis că aceasta „nu va avea niciodată nimic de a face cu Albania”.

Un eveniment amânat

Vizita lui Rama a fost amânată cu trei săptămâni după incidentele violente produse în timpul unui meci de fotbal între echipele Albaniei şi Serbiei, informează Mediafax. Violenţele au izbucnit după ce o dronă care arbora un drapel cu harta „Marii Albanii” a survolat stadionul, provocând furia jucătorilor sârbi şi o încăierare generală. „Dezacordurile evidente (dintre cele două ţări, n.r.) se află la originea acestui incident, însă nu trebuie să ratăm ocazia de a ne întâlni şi colabora pentru menţinerea stabilităţii regionale”, se arată într-un comunicat al guvernului sârb.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?