Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Uniunea Europeană va majora numărul proiectelor de modernizare a sectorului energetic

30 oct. 2014,, 10:45   Economie
3139 0
Foto: totul.md
Uniunea Europeană și-a exprimat disponibilitatea de a majora numărul proiectelor de modernizare a sectorului energetic al Republicii Moldova, bazîndu-se pe tehnologii moderne. Anunțul a fost făcut miercuri, la şedinţa clubului de presă „Asistenţa UE în domeniul energetic acordată Republicii Moldova – realizări, provocări şi perspective”, de către managerul proiectului UE, Alexandre Darras.

Potrivit Agenţiei "Infotag", el a spus că "UE cooperează activ cu Moldova în domeniul energeticii şi intenţionează să consolideze relaţiile".

"Acţiunile noastre au scopul de a moderniza sectorul, a economisi resursele energetice şi a identifica preţurile avantajoase pentru procurarea acestora. Pentru realizarea proiectului este nevoie de sprijin tehnic, îmbunătăţirea legislaţiei, precum şi majorarea numărului programelor gratuite şi proiectelor mari, cum ar fi gazoductul Iaşi-Ungheni", a menţionat Darras.

În ultimii trei ani UE a alocat Moldovei pentru modernizarea sectorului energetic 36,2 milioane de euro. Unul dintre domeniile de bază faţă de care Uniunea Europeană manifestă interes sînt resursele regenerabile. Datorită proiectului "Energie şi biomasă", peste 89 de mii de cetăţeni din localităţi mici sînt asiguraţi cu livrări constante de energie, 144 de instituţii publice beneficiază de servicii calitative de termificare, au fost create peste 300 noi locuri de muncă, precum şi circa 30 de producţii noi.

În construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni UE a investit 7 milioane de euro, din costul total al proiectului de 26 de milioane de euro. Alte 10 milioane de euro vor fi acordate în 2015 pentru prelungirea gazoductului pînă la Chişinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?