Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Guvernul a ignorat propunerea agricultorilor privind modalitatea de achitare a compensaţiilor

4 sep. 2014,, 12:05   Economie
2930 0
Foto: noi.md
Guvernul a ignorat propunerea asociaţiilor profesionale ale fermierilor cu privire la primirea documentelor pentru achitarea compensaţiilor fermierilor pentru fructele care nu au putut fi exportate în Rusia.

Preşedintele Uniunii Republicane „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, a relatat agenției "Infotag" că regulamentul aprobat de toate asociaţiile profesionale ale fermierilor, prevedea, din punct de vedere practic, că de acceptarea documentelor ar trebui să se ocupe Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, care face parte din structura Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

"Însă Guvernul a decis miercuri altceva, indicînd că aceste documente cu privire la produsele crescute şi date pentru prelucrare vor fi acceptate de autorităţile locale. Noi credem că în ajunul alegerilor parlamentare decizia va spori tensiunile între conducătorii autorităţilor locale şi fermieri, care nici pînă în prezent nu au fost normalizate", a spus Slusari.

Asociaţiile profesionale ale fermierilor se tem că şefii administraţiilor locale vor aborda această problemă importantă din punct de vedere politic, unele documente vor fi trimise la Chişinău, iar examinarea altora, în orice fel şi fără nici un motiv, va fi tergiversată.

"Singura decizia corectă în regulamentul aprobat de achitare a compensaţiilor vizează legumele – roşii şi castraveţi. Pentru aceste produse nu se vor achita compensaţii, deoarece se vînd foarte bine în stare proaspătă, iar în Rusia exportul acestora este limitat", a spus Slusari.

Președintele „Uniagroprotect” şi-a exprimat regretul că Guvernul nu a fost de acord cu versiunea Regulamentului, care a fost coordonată cu fermierii. A fost un document destul de echilibrat, aproape de model ideal.

"Proiectul nostru de regulament solicita efectuarea unor plăţi de 194 de milioane de lei, în timp ce Guvernul a aprobat suma de 146 de milioane de lei", a spus el.

Conducerea asociaţiilor profesionale consideră că achitarea compensaţiilor în sumă de 194 de milioane de lei, "crea un sol fertil" pentru protestele politice ale fermierilor, care sînt afectaţi de interzicerea importurilor de fructe şi legume din Moldova în Rusia.

"La urma urmei, se putea recurge la utilizarea a doar 1% din rezervele valutare ale Băncii Naţionale, dar s-ar fi rezolvat problema fermierilor, care, ca şi statul, nu au fost pregătiţi pentru un embargo din partea Rusiei", a declarat Slusari, indicînd suma de $20-$25 milioane ca "preţ pentru rezolvarea problemei".

În opinia lui, aceste resurse Guvernul le putea împrumuta de la Banca Naţională pentru un termen de trei ani şi apoi să le întoarcă cu uşurinţă, fără a se expune la riscuri politice inutile, în cele trei luni înainte de alegeri.

Compensaţiile de 1,2 lei/kg vor fi acordate pentru 40 de mii de tone de prune date la prelucrare pînă la 15 septembrie şi 1,5 lei/kg pentru 60 de mii de tone de mere – pînă la 30 septembrie. Documentele ce confirmă acest fapt trebuie prezentate de fermieri pînă la 15 octombrie. În proiectul Regulamentului se vorbeşte despre alte volume: 100 de mii de tone – de mere, 60 de mii de tone – prune şi 10 mii de tone – legume.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?