X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Washington: Ajutorul umanitar pentru Ucraina este o invazie

13 aug. 2014,, 00:05   Externe
6517 13
Foto : ruvr.ru
Problema legată de ajutorul umanitar către Ucraina se află sub controlul personal al lui Vladimir Putin.

Situaţia din Doneţk şi Lugansk este critică: nu este apă, curent electric, medicamente, alimentele sunt pe sfîrşite. Pe de altă parte, Kievul încearcă să convingă toată lumea că situaţia este sub control, că nu este nevoie de ajutor, iar Washingtonul afirmă că încercarea Moscovei de a trimite ajutoare umanitare în Donbass va fi considerată drept o invazie. Ministerul rus de Externe speră că aliaţii din cadrul operaţiunii punitive vor permite deschiderea unui coridor umanitar.

Kievul, cu sprijinul Statelor Unite, face totul pentru ca Donbassul să devină nelocuibil. Doneţkul şi Luganskul sunt supuse în permanenţă tirurilor de artilerie. Comunicaţiile sunt distruse: locuitorii nu au curent electric, nu au apă potabilă. Tuturor grozăviilor comise de regimul Poroşenko li s-a adăugat pericolul declanşării unei catastrofe umanitare. Armata bombardează în permanenţă uzina chimică Stirol din Gorlovka, unde sunt depozitate substanţe extrem de toxice. Potrivit specialiştilor, în cazul scurgerii de substanţe toxice va fi contaminată pe o rază de cel puţin 300 de kilometri şi se va extinde şi în Belarus şi Rusia.

Moscova încearcă să convingă Vestul că este necesară crearea unui coridor umanitar pentru populaţia civilă din sud-estul Ucrainei. Statele Unite se pronunţă împotriva propunerilor Rusiei de a oferi ajutor umanitar Ucrainei. Purtătorul de cuvînt al SUA în Consiliul de Securitate al ONU, Samantha Power, a declarat că organizaţiile internaţionale umanitare trebuie să se ocupe de acest lucru, iar orice încercare a Rusiei de a acorda ajutor umanitar populaţiei din sud-estul Ucrainei va fi considerată o invazie. Imediat după aceasta, Kievul a declarat că militarii ruşi au încercat să pătrundă în mod ilegal pe teritoriul ţării sub pretextul unui convoi umanitar. Moscova a dezminţit aceste acuzaţii. Rusia tot mai speră că partenerii occidentali vor gîndi raţional, menţionează ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„În prezent, purtăm discuţii cu partea ucraineană, cu Crucea Roşie Internaţională, cu organizaţii umanitare internaţionale din sistemul ONU referitoare la necesitatea trimiterii de ajutoare umanitare în regiunile Lugansk şi Doneţk. Noi considerăm că este o problemă urgentă care nu poate fi amînată. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, controlează personal această situaţie”.

Ucrainenii fug din zonele „prielnice vieţii”, după cum consideră Kievul. Ei fug riscîndu-şi viaţa: luptătorii din Garda Naţională atacă drumurile care duc la frontiera cu Rusia. Patru puncte de control au fost închise. Activitatea vameşilor ruşi a fost suspendată la punctele de control Novoşahtinsk, Kuibîşevo şi Voloşino ca urmare a faptului că vameşii ucraineni nu fac nimic. Postul de control Matveev Kurgan a fost închis la scurtă vreme după deschiderea lui: în apropierea lui au explodat obuze pe parcursul întregii nopţi.

Autorităţile ucrainene au aruncat asupra propriului popor nu numai bombe şi obuze, ci şi tone de minciuni. Valul de informaţii false din mass-media ucrainene nu are nimic comun cu ziaristica, este convins Aleksandr Golub, deputat în Rada Supremă.

„Jurnalismul în Ucraina s-a sfîrşit, în locul ei este propaganda. În prezent, principiile de bază ale jurnalismului, obiectivitatea, prezentarea unor puncte de vedere alternative, lipsesc complet”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?