Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

SUA îi vor ajuta pe fermierii moldoveni în privința irigației

7 aug. 2014,, 11:15   Economie
3196 3
Foto: basarabeni.ro
Reconstrucția sistemelor de irigare din Criuleni și Lopatna, efectuată în cadrul Programului „Compact” al Guvernului SUA, se află la etapa finală. Se preconizează că deja în toamna anului curent acestea vor fi date în exploatare pentru ca fermierii să poată iriga terenurile începînd cu sezonul agricol 2015, notează NOI.md.

Potrivit unui comunicat emis de Fondul „Provocările Mileniului Moldova”, pînă în prezent, la sistemul de irigare din Criuleni au fost instalați circa 95% din cei 29 km de țevi de polietilenă și oțel prevăzuți de proiect. De asemenea, au fost instalați hidranți și alte utilaje de irigare necesare pentru funcționarea noului sistem.

În același timp, la sistemul de irigare din Lopatna au fost instalate țevi în proporție de 80 la sută din totalul de 24 km de țevi de polietilenă și oțel. Sînt practic încheiate lucrările de reconstrucție a clădirilor celor trei stații de pompare, de montare a pompelor noi și a prizelor de captare a apei. În proces de instalare finală sînt echipamentele electrice și de automatizare pentru operarea sistemelor de irigare, care, grație tehnologiilor performante și eficiente energetic, vor permite agricultorilor să facă economii considerabile pentru apa utilizată.

Pentru reabilitarea sistemelor de irigare din Criuleni și Lopatna din resursele programului „Compact” au fost alocați circa 8 milioane de dolari SUA. După reconstrucția și modernizarea celor două sisteme de irigare vor fi extinse suprafețele de teren irigat la Lopatna de la 50 de hectare pînă la 509 de hectare, iar la Criuleni – de la 120 de hectare pînă la circa 760 de hectare. În zona sistemelor de irigare din Criuleni și Lopatna activează peste 1000 de agricultori care vor putea utiliza apa pentru irigare în funcție de necesități și vor achita volumul real de apă utilizat. Toate acestea se datorează reducerii la minim a pierderilor de apă din conductele noi de distribuire a apei și a contorizării consumului de apă.

Pînă în prezent, Fondul „Provocările Mileniului Moldova” are semnate contracte pentru reabilitarea a 10 sisteme de irigare (Criuleni, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roşcani şi Coşniţa , Blindești, Grozești, Leova și Chircani-Zîrnești). Valoarea totală a contribuției poporului american în reabilitarea acestor sisteme de irigare alcătuiește circa 80 de milioane de dolari.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul dintre obiectivele Programului „Compact”, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația „Provocările Mileniului”, în numele Guvernului SUA. Programul „Compact” este implementat de Fondul „Provocările Mileniului Moldova” și are o valoare totală de 262 de milioane de dolari SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?