Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Ucraina: De ce nu intervine Rusia?

22 iul. 2014,, 01:05   Externe
10345 5
Foto : ruvr.ru
Luptele din estul Ucrainei continuă în pofida anunţării armistiţiului şi a tuturor eforturilor întreprinse de comunitatea mondială legate de căutarea unei soluţii de pace.

De ce nu intervine Rusia în criza ucraineană? Vocea Rusiei a adresat această întrebare lui Olivier Berruyer, autorul blogului economic lescrises.fr şi preşedintele asociaţiei DIACRISIS.

Olivier Berruyer: Cred că în prezent, în Rusia, spre deosebire de Occident, sunt destui oameni raţionali, ceea ce constituie un element pozitiv. Cu toate că există destule discuţii pe această temă, eu nu văd de ce Rusia ar intervini activ în Ucraina. Însă în cazul în care situaţia se va agrava, nu poate fi exclus un ajutor direct sau indirect populaţiei din estul Ucrainei.

Vocea Rusiei: Deasupra Luganskului au fost observate elicoptere americane de tip Apache. Cred că acest lucru demonstrează că Statele Unite au început să furnizeze arme regimului de la Kiev. În acest caz, Rusia are dreptul să procedeze conform principiului „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”, adică să trimită arme rebelilor din sud-est?

Olivier Berruyer: Acest principiu nu este prea potrivit pentru conflicte de acest gen, fapt atestat de ceea ce se întîmplă în prezent în Orientul Mijlociu. În Ucraina, din opoziţia locală fac parte, în general, ucraineni din est, care de cîteva săptămîni opun rezistenţă. Este un fapt cu adevărat uimitor: un grup de oameni a preluat puterea în est şi opune rezistenţă armatei regulate. Armata nu reuşeşte să preia controlul teritoriului. În primul rînd, asta înseamnă că armata nu arde de dorinţa să lupte împotriva fraţilor din estul ţării. În al doilea rînd, aceşti oameni sunt perfect organizaţi şi se bucură de sprijinul populaţiei din est. Reiese că un anumit teritoriu încearcă să se separe conform modelului iugoslav, iar majoritatea populaţiei nu intenţionează să devină o parte a Rusiei, aşa cum a procedat Crimeea la începutul conflictului. Cred că va fi un proces de negocieri de lungă durată cu presiuni din partea Rusiei şi a Occidentului. Dacă armele se vor dezlănţui, acest lucru poate duce la situaţii dificile şi periculoase, mai ales că Ucraina se cufundă într-o adevărată prăpastie economică. Dacă ne uităm la cifrele legate de producţia industrială, la indicatorii economici în general, se naşte întrebarea: cît timp va mai rezista regimul actual? Deja peste o jumătate de an el se va ciocni de o lipsă totală de orice. Vor rezista pînă atunci rebelii din estul ţării? Este o problemă dificilă şi nu cred că Rusia va permite ca luptele să ajungă la hotarele ei. În prezent, o asemenea situaţie pare extrem de înfricoşătoare.

În Ucraina, la putere se află asemenea partide, ca Sectorul de Dreapta, acolo se întîmplă lucruri absolut demenţiale, despre care mass-media occidentale, practic, nu relatează nimic. Rusia nu este interesată de o intervenţie foarte activă, însă nu ea nu poate permite ca populaţia locală, de care este legată istoriceşte, să fie complet distrusă. Adică, în prezent, toţi se află într-o situaţie foarte dificilă, însă atitudinea Kremlinului mi se pare foarte raţională. Trebuie să fie stăpînite emoţiile, să înceapă negocierile şi să înceteze focul.

Din păcate, poziţia Statelor Unite nu este asemănătoare şi sper că măcar Europa de Vest va proceda la fel. Occidentul îi critică pe alţii, însă situaţia actuală atestă eşecul total al politicii sale.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?