X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Experții transnistreni i s-au plîns lui Radojko Bogojevic

2 iul. 2014,, 08:15   Societate
4062 1
Foto: mfa-pmr.org
În cadrul vizitei reprezentantului special al președinției în exercițiu a OSCE, Radojko Bogijevic, în regiunea transnistreană, la sediul misiunii OSCE din Tiraspol a avut loc o întrevedere cu conducătorii grupelor de experți din partea Transnistriei, la care a participat și ministrul de externe al nerecunoscutei RMN, Nina Ștanski, relatează NOI.md cu referire la site-ul instituției de la Tiraspol.

În cadrul discuțiilor reprezentanții Transnistriei și-a expus poziția față de starea actuală de lucruri în grupurile de experți. O atenție deosebită a fost acordată problemei „documentării forțate a cetățenilor din regiune”, activității școlilor cu predare în grafie latină de pe teritoriul Transnistriei, confirmării autenticității și legalizării documentelor transnistrene de studii. Au fost, de asemenea, abordate probleme ce țin de activitatea economică externă a întreprinderilor transnistrene, organizarea circulației feroviare prin teritoriul regiunii, chestiuni de mediu etc.

Nina Ștanski și-a exprimat speranța că agenda problemelor în dialogul la nivel de experți se va „îngusta” și pînă în septembrie, cînd urmează să aibă loc o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2”, experții vor reuși să elaboreze proiectele unor decizii concrete. Ștanski a reiterat că nivelul de încredere dintre Chișinău și Tiraspol este unul scăzut, atît la nivel de reprezentanți politici, cît și la nivelul grupurilor de experți.

O altă problemă în activitatea experților, potrivit lui Ștanski, este „lipsa de pregătire pentru identificarea unor decizii creative”. În particular, pentru soluționarea unor probleme partea transnistreană s-a arătat dispusă pentru unele cedări, inclusiv prin corectarea legislației. „Partea moldovenească însă este categoric împotriva unor asemenea măsuri, chiar dacă la nivel de discuții se arată dispusă”.

În opinia unor experți, Nina Ștanski exagerează. De exemplu, ea și-a exprimat satisfacția în legătură cu ridicarea restricțiilor pentru întreprinderile transnistrene, însă problema fermierilor moldoveni din stînga Nistrului așa și nu a fost soluționată. Din același șir fac parte săpatul șanțurilor pentru ca agricultorii moldoveni să nu poată ajunge la terenurilor lor, presiunile permanente asupra școlilor cu predare în grafia latină din regiune în general și asupra liceului „Lucian Blaga” în particular. Impresia e total diferită.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?