X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 515

Expert: Interesele ascunse ale partidelor sînt cauza principală a fraudării achiziţiilor publice

3 iun. 2014,, 16:33   Politică
4731 0
Foto: noi.md
Interesele ascunse ale partidelor politice sînt principalul obstacol în organizarea unor achiziţii publice corecte, a declarat marţi reprezentantul Centrului Analitic Expert-Grup Dumitru Budianschi.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a prezentat, în cadrul unei dezbateri, principalii factori care facilitează trucarea licitaţiilor.

„Cel mai important factor care influenţează procesul de achiziţie publică este competiţia politică şi finanţarea partidelor. Izvorul multor probleme este anume în interesele ascunse în zona politicului şi fără a îmbunătăţi acest domeniu ne va fi greu să îmbunătăţim şi multe alte domenii", a spus Dumitru Budianschi.

Între factorii care favorizează fraudarea achiziţiilor publice, el a mai enumerat gradul ridicat de corupţie, inclusiv în justiţie, controlul slab asupra achiziţiilor publice şi un mediu de afaceri netransparent.

"În Republica Moldova există un risc major privind aplicarea aproape a tuturor schemelor de aranjare, coluziune şi fraudare a achiziţiilor publice", a semnalat Dumitru Budianschi.

Budianschi a subliniat importanţa managementului public şi al controlului intern în procesul de achiziţii publice. În acest sens, el a accentuat că Ministerul Finanţelor, ca autoritate competentă, nu se implică suficient în soluţionarea problemelor care apar.

"Pe toată perioada în care am stat cu ochiul pe Ministerul Finanţelor, prezenţa sa în acest domeniu a fost una foarte redusă, în condiţiile în care instituţia are un rol destul de greu. Mai mult decît atît, atunci cînd Ministerul Finanțelor se confruntă cu anumite constrîngeri în a influenţa alte ministere, trebuie să o facă prin guvern", a declarat Budianschi.

Consultantul Expert-Grup, Olesea Stamate, a precizat, la rîndul său, că doar cinci ministere din totalul celor 16 publică planurile de achiziţie pe site-urile lor, în timp ce autorităţile locale, în general, sar peste această etapă necesară organizării unei licitaţii.

"Mulţi confundă planul de achiziţie cu anunţul de intenţie", a atras atenţia Stamati.

În acest sens, directorul Agenţiei Achiziţii Publice, Simion Botnari, a menţionat că legea care va reglementa acest domeniu prevede ca, pe viitor, să fie utilizat doar termenul de "anunţ de intenţie", care va îngloba şi planul de achiziţie.

El a precizat că actul normativ a trecut de guvern, a primit avizul unor comisii parlamentare, urmînd să fie dezbătut în Comisia pentru buget şi finanţe.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?