Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Un partid parlamentar cere aderarea Moldovei la NATO

26 mai. 2014,, 12:52   Politică
3644 2
Foto: noi.md
Membrii Partidului Liberal au depus o nouă sesizare la Curtea Constituțională, prin care cer magistraților să interpreteze articolul 11 din Constituție, care se referă la statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Liberalii susțin că acest statut nu este respectat de facto, atît timp cît pe teritoriul țării staționează trupele Federației Ruse.

Prin această sesizare, liberalii speră să obțină un răspuns tranșant în privința posibilității aderării Republicii Moldova la Alianța Nord-Atlantică.

„Avînd în vedere că Constituția spune că Republica Moldova este un stat neutru, noi am considerat să sesizăm CC cu privire la interpretarea articolului 11. Cum poate funcționa această prevedere a neutralității, cînd pe teritoriul țării staționează trupe ruse? Poate, în cazul dat, Moldova adera la NATO?, Cred că nu există astăzi problemă mai importantă decît cea a securității statului”, a explicat liderul PL, Mihai Ghimpu.

Autorii sesizării se arată convinși că parcursul european al Republicii Moldova este legat de integrarea țării în NATO. În acest sens, liberalii critică inițiativa comuniștilor și recomandările autoritățile ruse privind adoptarea unei legi separate, care să garanteze statutul de neutralitate al țării.

„Este ridicol să ai o normă constituțională și să mai ceri încă o lege care să garanteze neutralitatea statului. Dacă rușii cer să adoptăm o lege privind neutralitatea, înseamnă că noi trebuie să facem invers, să aderăm la NATO. În cazul în care vom avea un răspuns pozitiv de la CC, Parlamentul trebuie să adopte o hotărîre prin care solicită conferirea dreptului de stat membru al NATO”, a remarcat Ghimpu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?