X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Indicele libertăţii presei în Moldova este unul dintre cei mai înalți din ţările Parteneriatului Estic

7 mai. 2014,, 10:16   Societate
3859 0
Foto: yupi.md
Indicele libertăţii presei din Moldova rămîne unul dintre cei mai înalți din țările Parteneriatului Estic (PE), cedînd doar celui din Georgia. Informația a fost comunicată marţi, la prezentarea celui de-al patrulea studiu despre starea presei în ţările PE.

Potrivit agenţiei "Infotag", directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadin Gogu, a comunicat că modificări esenţiale nu au avut loc, cu excepţia faptului că Moldova a cedat poziţia de lider Georgiei, în legătură cu scandalurile din jurul transmisiunii a trei posturi de televiziune – Accent TV, Jurnal TV, RTR-Moldova şi limitarea accesului jurnaliştilor la şedinţele Parlamentului.

Directorul publicației "Ziarul de Gardă", Alina Radu, a comunicat că unele instituţii de stat solicită bani pentru informaţie, în caz contrar aceasta este oferită cu întîrziere.

"De asemenea, se simte cenzura şi controlul politic în anumite surse mass-media. Este bine că presa din Moldova se află pe poziţii de frunte între ţările PE, dar, totodată, este regretabil că doar între aceste ţări", a spus Radu.

Redactorul-șef al ziarului "Panorama", Vladimir Thoric, a menţionat că întreprinderea de stat "Poşta Moldovei" activează foarte lent şi cititorii nu primesc ziarul la timp.

Jurnalistul de ziarul „Financial Times”, Nicholas Kralev, a remarcat că în Moldova "sursele mass-media cel mai des apar nu ca un tip de business, ci de dragul controlului asupra publicului".

Indicele libertăţii presei a fost lansat în martie 2013 ca un proiect în rîndul ţărilor PE, în cadrul căruia cîte 10 experţi din fiecare ţară apreciază libertatea presei în baza diferitor criterii. Proiectul este finanţat de UE, sub egida „Internews Ucraine”, este prevăzut pentru doi ani şi este reeditat în fiecare trimestru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?