X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Moldova va avea Fond de subvenționare a mass-mediei

15 mar. 07:45   Societate
2171 2

În Republica Moldova va fi creat Fondul de subvenționare în domeniul mass-media. Inițiativa a fost aprobată în a doua lectură de către parlamentari.

Autoritățile susțin că inițiativa aprobată va contribui la dezvoltarea pluralismului mediatic, va fortifica independența editorială și economică a instituțiilor mass-media și va încuraja abordarea subiectelor și problemelor din domeniile de interes social, precum și realizarea investigațiilor jurnalistice în problemele de interes public.

„Valoarea mijloacelor financiare ale Fondului va fi aprobată anual, iar alocația va fi stabilită în Legea bugetului de stat. Aceasta va fi echivalentul a 25 % din bugetul furnizorului public național de servicii media pentru anul respectiv. Totodată, Fondul va putea fi completat cu donații, sponsorizări, granturi sau alte surse financiare care nu sînt interzise de lege”, transmite serviciul de presă al Legislativului.

Instituțiile mass-media care vor beneficia de subvenții din partea statului vor fi selectate printr-un concurs de către un consiliu compus din reprezentanți ai Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Finanțelor și ai organizațiilor reprezentative de media. De asemenea, sînt reglementate procedurile de desfășurare a concursului și monitorizarea valorificării mijloacelor alocate.

Acestea vor trebui să întrunească cumulativ mai multe condiții – înregistrarea în Registrul instituțiilor mass-media, respectarea Codului deontologic, prezența pe piață de cel puțin un an, lipsa restanțelor la bugetul public național, lipsa sancțiunilor pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale și a Codului deontologic al jurnalistului.


Nu vor putea primi subvenții furnizorii publici de servicii media audiovizuale, instituțiile finanțate de la bugetul public, instituțiile mass-media cu caracter publicitar și cele fondate de partidele politice.

Proiectul Legii cu privire la Fondul de subvenționare în domeniul mass-media va intra în vigoare după trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, timp în care vor fi elaborate și aprobate actele normative conexe.

3
0
0
3
36

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?