Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Care ar fi motivul real al sistării activității Canal 5 și Maestro FM

25 mar. 07:05   Societate
5009 0

Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor ar fi beneficiarii efectivi ai Canal 5 și radio Maestro FM.

Această informație, furnizată de SIS, ar fi stat la baza deciziei Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională de a sista temporar activitatea companiei SRL „Media Content Distribution”, care deține cele două posturi. Declarația a fost făcută de secretara Consiliului, Natalia Bejan, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” la TV8.

Motivul sistării temporare a activității companiei, anunțat săptămîna trecută într-un comunicat al Guvernului era „constatarea unor bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului”.

Însă în cadrul emisiunii, membra și secretara Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, Natalia Bejan, a precizat: „Este vorba de beneficiarii efectivi, atît. -Dumneavoastră știți cine sînt ? -În urma raportării, notei informative pe care au oferit-o membrii Consiliului, mai cu seamă SIS, pentru că beneficiarii efectivi sînt domnul Plahotniuc și domnul Șor. Respectiv, în baza informației respective s-a luat decizia practice unanimă de a retrage licența temporar”.

Potrivit Nataliei Bejan, cele mai multe întrebări au trezit „banii investiți în companiile respective”. Or anume o sesizare în acest sens ar fi stat la baza acestor verificări.


„Probabilitatea de a prinde infractorii cei care spală bani sau care nu au primit bani în mod corect în companiile respective. (...)În cazurile astea este real vorba despre companii în care este demonstrat legătura cu surse financiare la care sînt foarte multe întrebări. ”, a punctat Bejan.

Aceasta a mai menționat că prin acest filtru „va trece tot audiovizualul”. Or, au fost recepționate deja 40 de dosare, din aproape 100, așteptate de la companiile media.

Totodată, ea a punctat că prin verificările Consiliului vor trece și alte domenii precum infrastructura, domeniul energetic, telecomunicații și altele, în baza unei analize de risc. Iar pentru mai multă eficiență, urmează a fi realizate unele modificări legislative.

„Înțeleg motivația autorităților de a face asta și probabil e nevoie de o analiză de risc. Dacă audiovizualul este un domeniu de risc sau infrastructura, atunci da și apoi etapa următoare, iarăși în baza analizei de risc, care companii din acest sector ar trebui supuse verificării. Fiindcă dacă le analizezi pe toate, tot nu un semnal bun”, a declarat analistul financiar, Dumitru Vicol.

Menționăm că pe 20 martie, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, care deține postul de televiziune Canal 5 și postul de radio Maestro FM.

Reprezentanții postului Canal 5 au venit cu o reacție și spun că decizia de a le suspenda activitatea este „un atac la libertatea de exprimare”.

„Trebuie remarcat faptul că postul nostru de televiziune nu a primit niciun document oficial despre această decizie și, în consecință, nu am primit niciun fapt concret care ar explica pe ce se bazează aceste suspiciuni. Mai mult decît atît, în numele colectivului postului de televiziune, considerăm necesar să subliniem faptul că Canalul 5 nu a comis nici o încălcare a legislației țării, care ar putea duce la o sancțiune atît de gravă precum suspendarea licenței”, au menționat aceștia.

2
0
0
2
28

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?