X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Standardele duble sînt instrumentul preferat al Occidentului

12 mar. 2014,, 00:55   Externe
9225 11
Foto: ruvr.ru
Intenţia Crimeii de a deveni o parte a Rusiei contravine normelor dreptului internaţional afirmă mulţi politicieni din Occident.

Însă, atunci cînd în anul 2008, Kosovo a anunţat unilateral suveranitatea sa, o serie întreagă de state europene şi SUA au considerat acest pas absolut legitim. De altfel, aici nu există nimic surprinzător, afirmă experţii, deoarece standardele duble au devenit de mult timp o parte a politicii ţărilor occidentale.

„Referendumul privind aderarea Crimeii la Federaţia Rusă, programat pentru 16 martie, este ilegal, deoarece desfăşurarea lui contravine atît Constituţiei Ucrainei, cît şi dreptului internaţional”. Aceasta este părerea exprimată de cancelarul german Angela Merkel în convorbirea telefonică cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Mai înainte, o serie de politicieni occidentali şi preşedintele american, Barack Obama au declarat că dorinţa Crimeii de a deveni o parte a Rusiei contravine normelor internaţionale. Iar în anul 2008, precedentul Kosovo nu a neliniştit pe niciunul din partenerii Rusiei. Acest lucru demonstrează că în ultimul timp dreptul internaţional este interpretat de Occident aşa cum îi este mai convenabil, este convins expertul Timofei Bordaciov.

„Cu excepţia faptului că Crimeea intenţionează să intre sub jurisdicţia altui stat, iar Kosovo nu a trecut sub jurisdicţia, de exemplu a Albaniei, nu există nicio altă diferenţă. Din păcate, în ultimul timp dreptul internaţional este interpretat atît de liber, încît reiese că are dreptate cel care este mai puternic”.

Cu toate acestea, 108 din 193 de state membre ale ONU au recunoscut Kosovo. Iar atunci cînd Serbia s-a adresat Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU, această structură a confirmat legalitatea secesiunii Kosovo. Acest lucru a fost făcut deoarece în unele cazuri dreptul naţiunii la autodeterminare prevalează asupra principiului inviolabilităţii frontierelor statului. În legătură cu aceasta este ciudat să se afirme că dorinţa Crimeii de a se separa de Ucraina contravine normelor dreptului internaţional, afirmă avocatul, Valeri Vanin.

„Ea contravine acestor norme la fel ca şi dorinţa oricărei naţiuni la autodeterminare în situaţia cînd pe teritoriul statului nu există un guvern care exprimă voinţa tuturor popoarelor, care trăiesc în acest stat. Tocmai în acest caz, conform reglementărilor ONU, naţiunea are dreptul la autodeterminare, pînă la secesiune”.

Însă dacă totul este aşa, atunci de ce ceea ce este permis Kosovo nu este permis Crimeii? Răspunsul este evident. În cazul de faţă aveam de a face cu politica standardelor duble. Iată opinia lui Timofei Bordaciov.

„Această politică este cea mai comună, obişnuită şi este o practică generală a politicii externe a SUA şi UE. Şi noi toţi înţelegem perfect acest lucru. Deci problema constă nu în aceea dacă partenerii noştri spun adevărul sau mint, ci putem noi contracara acest lucru”.

Uimeşte tăcerea ruşinoasă a partenerilor noştri occidentali, a organizaţiilor pentru drepturile omului, a mass-media străine. Se pune întrebarea: unde este totuşi faimoasa obiectivitate şi adeziune la democraţie?

Artiom Kobzev

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?