X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Zurab Todua: „Politicienii georgieni moderni au suficient curaj și îndrăzneală”

29 mai. 05:00   Politică
2067 0

Politicienii georgieni moderni au suficient curaj și îndrăzneală pentru a spune lucrurilor pe nume și pentru a rezista încercărilor partenerilor occidentali ai Georgiei de a păstra intacte acele oportunități de a influența situația politică internă din țară, pe care le-au avut datorită numeroaselor organizații neguvernamentale (ONG-uri).

O astfel de opinie a exprimat istoricul, politologul, expertul în problemele spațiului post-sovietic, Zurab Todua, într-un interviu acordat ziarului „Бакинский рабочий”, relatează Noi.md

Fiind întrebat de ce Occidentul a considerat drept un lucru negativ pașii întreprinși de autoritățile georgiene de a adopta legea privind „agenții străini” și a acuzat Tbilisi de o politică pro-Kremlin, acesta a răspuns că motivul este evident: partenerii occidentali ai Georgiei au dorit să păstreze intacte posibilitățile de a influența situația politică internă a țării pe care le aveau datorită numeroaselor organizații neguvernamentale (ONG-uri).

„Iată că vedem cum în centrul Tbilisi sute de tineri care flutură steagurile UE și, fără să-și dea seama, acționează în interesul altora. Aici nu poate fi vorba despre nici un fel apărare a democrației, a drepturilor omului și a libertăților", a declarat Zurab Todua.

El a remarcat că nu-și amintește ca SUA și UE să fi fost îngrijorate de situația democrației și a drepturilor omului, de exemplu, în Arabia Saudită, și este puțin probabil că există vreun un ONG acolo și acest lucru nu deranjează pe nimeni.


„Și este clar de ce - Arabia Saudită este importantă pentru Occident ca țară furnizoare de petrol. Prin urmare, acesta nu are întrebări față de Riad. Dar față de Tbilisi oficial are. În acest sens, există o suspiciune legitimă că cineva își dorește foarte mult să folosească Georgia în interese care sînt departe de aspirațiile cetățenilor", a subliniat istoricul, politologul, expertul pe problemele spațiului post-sovietic.

În opinia sa, acuzațiile de „politică pro-Kremlin” sunt o tehnică standard din arsenalul de manipulare politică.

„Urmărind șirul logic, reiese că putem acuza și Statele Unite de ”politică pro-Kremlin”, unde o lege aproape identică cu legea privind ”agenții străini” despre care discutăm a fost adoptată încă din anii 1930. Mai mult, legi similare sunt în vigoare în 60 de țări din întreaga lume! Și nu ne putem ascunde de acest fapt", a declarat Zurab Todua.

El a subliniat că orice stat are dreptul de a restricționa sau de a controla acele ONG-uri care sînt finanțate din exterior. Pentru că, la un moment dat, aceste organizații pot deveni un instrument de subminare a stabilității statului și a societății, în interesul celor care le finanțează și le conduc. Așa cum s-a întîmplat, de exemplu, în Moldova în 2009 sau în Armenia în 2018.

Zurab Todua a fost de acord cu opinia secretarului general al partidului de guvernămînt „Visul georgian - Georgia democratică”, primarul orașului Tbilisi, Kakha Kaladze, care a remarcat că protestele împotriva proiectului de lege „Cu privire la transparența influenței străine” din centrul orașului Tbilisi sînt asemănătoare cu cele care au avut loc în Ucraina în 2014, iar aceasta este o încercare de a organiza o „revoluție a donatorilor”.

„Domnul Kaladze are perfectă dreptate. Și mă bucur că politicienii georgieni de astăzi au suficient curaj și îndrăzneală să spună lucrurilor pe nume. Georgia a avut o experiență politică bogată de la independența sa din anii '90 și 2000, cu de toate, inclusiv cu respectarea strictă a sfaturilor partenerilor externi. Acest lucru a dus în cele din urmă la „războiul zadarnic de cinci zile” din august 2008 și la victime fără sens", a subliniat istoricul, politologul, expertul în problemele spațiului post-sovietic.

El a atras atenția asupra faptului că astăzi Mihail Saakașvili, cîndva favoritul tuturor politicienilor europeni, stă în închisoare și nimeni nu este interesat de soarta sa. Și nici nu prezintă vreun interes pentru cei care i-au dat cîndva „sfaturi deștepte”.

13
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?