Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

McCain l-a avertizat pe Putin cu privire la riscul repetării scenariului ucrainean în Rusia

26 feb. 2014,, 10:36   Externe
10271 13
Foto : novinite.com
Senatorul republican John McCain, care a vizitat Maidanul din Kiev anul trecut, continuă să vorbească dur despre situația din țară. În opinia sa, Washingtonul ar trebui să-i dea clar de înțeles lui Putin că intervenția Rusiei în criza ucraineană este inacceptabilă.

În interviul acordat pentru CBS McCain a spus: "Eu cred că noi trebuie să ne pronunțăm și să-i dăm de înțeles lui Vladimir Putin că divizarea țării este inacceptabilă, că poporul ucrainean singur își va decide soarta. Ei doresc să fie cu Occidentul și anume pentru aceasta pledează sutele de mii de oameni care au ieșit în piață. Ei nu vor să meargă spre est".

Potrivit acestuia, nu este clar ce va face Vladimir Putin. Partea de est a Ucrainei - în special populația în vîrstă – este dominată de sentimente pro-ruse. Sentimentele în Crimeea sînt categoric în favoarea Rusiei. În Crimeea se află cea mai mare bază navală a lui Putin – Sevastopol.

"Și, apropo, în locul lui Vladimir Putin, aș fi acum, după Jocurile Olimpice, un pic nervos. Cetățenii ruși au urmărit cum s-au derulat evenimentele. Și ei au obosit de capitalismul de clan și cleptocrația din Rusia. Deci, în locul lui, aș fi nervos", - a spus senatorul.

McCain a calificat revoluția portocalie din 2004 drept un "eșec" și a vorbit despre discuțiile sale cu liderii opoziției din Ucraina: "Da, am vorbit cu Vitali Kliciko, Iulia Timoșenko și Arseni Iațeniuk. Ei, desigur, sînt foarte fericiți, dar înțeleg că se vor confrunta cu realitatea dură".

Anterior, senatorul i-a numit pe Vitali Kliciko și Iulia Timoșenko "mari patrioți ucraineni".

Potrivit lui McCain, situația economică din Ucraina este atît de proastă, încît economia țării este literalmente în pragul colapsului. Ei au nevoie de ajutor imediat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?