Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Rivalitatea dintre Occident și Rusia destabilizează Moldova

7 feb. 2014,, 10:43   Societate
4207 4
Foto: blogspot.com
Agenție SUA Stratfor prezice că rivalitatea dintre Occident și Rusia va duce la destabilizarea Moldovei, transmite pan.md.

„Republica Moldova este, din start, o țară fragmentată, atît la nivel politic intern, cît și la nivel de rivalitate între puterile externe. Acest context creează un potențial pentru instabilitate în cazul unei apropieri impunătoare de Rusia sau Occident. Reamintirea faptului că interesele Rusiei ar trebui să fie luate în considerare devine deosebit de importantă în contextul alegerilor parlamentare din noiembrie și guvernul, după cum a arătat ultimul scrutin, poate suferi o restructurare majoră", - precizează analiza agenției Stratfor, care mai este numită "CIA non-guvernamentală".

Comentînd cu privire la rezultatele referendumului din Găgăuzia din 2 februarie, agenția remarcă faptul că încercările UE de a consolida legăturile sale cu periferia europeană se confruntă cu obstacole serioase, deși sprijinul popular pentru integrarea cu UE este destul de solid. Așa cum arată situația din Ucraina, eforturile pentru aprofundarea integrării cu UE – o idee pe care mulți o susțin – întîmpină rezistență atît din partea elementelor din interiorul țării, cît și din partea Rusiei, ceea ce ar putea avea consecințe critice. Acest lucru este valabil și pentru situația altor țări din regiune, cum ar fi Georgia, al cărei guvern sprijină, de asemenea, ideea de integrare cu Uniunea Europeană, dar se poate ciocni de rezistența din partea regiunilor sale separatiste – Abhazia și Osetia de Sud.

"Prin urmare, în măsura în care eforturile de integrare între aceste țări și UE se vor consolida, opoziția față de aceste eforturi, de asemenea, va crește. În cazul Ucrainei și, probabil a Moldovei și Georgiei, situația geopolitică nu va permite nici Occidentului și nici Rusiei să atragă definitiv țara în tabăra sa. Acest lucru nu doar va complica integrarea în continuare, dar va destabiliza aceste state pe măsură ce va crește rivalitatea pentru influență", - conchide Stratfor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?