X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4038

Moldova și FMI încă nu au ajuns la un acord în privința noului program

30 ian. 2014,, 14:55   Economie
4107 0
Foto: obiectivdesuceava.ro
Autoritățile Republicii Moldova și reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) vor continua negocierile privind noul program de asistență, transmite NOI.md.

În declarația făcută la încheierea vizitei în Moldova a Misiunii FMI se menționează că reprezentanții delegației Fondului, care a fost condusă de Max Alier, în perioada 15-29 ianuarie, au discutat cu autoritățile de la Chișinău politicile care ar putea sta la baza programului susținut de FMI. Reprezentanții Misiunii au ajuns la concluzia că economia Republicii Moldova și-a revenit puternic după seceta gravă din anul 2012. Potrivit prognozelor, în anul 2013 s-a înregistrat o creștere economică de 7,5%, rata inflației s-a menținut în jurul nivelului de 5%, deficitul bugetului s-a redus pînă la 1,8% din PIB, iar poziția conturilor externe ale balanței de plăți s-a îmbunătățit.

Max Alier a declarat că Misiunea FMI a înregistrat progres în ceea ce privește înțelegerea priorităților de politici economice și financiare ale guvernului Moldovei. În cadrul vizitei au fost discutate politicile care ar putea sta la baza unui program susținut de FMI, inclusiv politicile menite să asigure sustenabilitatea bugetar-fiscală, promovarea unei politici monetare prudente și consolidarea sectorului financiar. Discuțiile vor continua pe parcursul următoarelor săptămîni.

Potrivit observatorilor, una dintre problemele principale asupra căreia părțile deocamdată nu pot ajunge la un compromis este TVA la producția agricolă și zahăr. FMI se pronunță pentru stabilirea TVA la nivelul standard de 20%, în loc de nivelul de 8%, la care au revenit anterior autoritățile moldovenești.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?