Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Găgăuzia a decis să devină republică, dacă Moldova îşi va pierde statutul de ţară independentă

27 noi. 2013,, 13:30   Politică
4350 2
Foto: vfkose.md
Deputații legislativului găgăuz au aprobat un proiect de lege cu privire la statutul suspendat al autonomiei Găgăuze. Pentru această decizie au votat 28 de deputați, unul s-a abținut, transmite portalul de știri gagauzinfo.md.

Conform proiectului, în cazul în care Republica Moldova își pierde statutul de stat independent și suveran, autonomia va deveni republică independentă.

Autorii proiectului de lege au propus, de asemenea, să organizeze un referendum pentru a afla opinia populației. Acesta va avea loc la 2 februarie 2014, odată cu referendumul cu privire la aderarea la Uniunea Vamală.

Potrivit lui Ivan Burgudji, Republica Moldova ar putea ajunge parte a României, iar procesele de unificare a unor țări cu altele devin ireversibile. "Se poate întîmpla ca într-o bună zi să ne trezim ca fiind parte componentă a României Mari. Noi nu sîntem separatiști în nici un caz. Această lege va avea funcţia unei ancore cu menirea de a împiedica Republica Moldova să se unească cu România", a spus el.

"Eu susțin desfăşurarea referendumului privind statutul amînat al Găgăuziei. Aceasta este o necesitate obiectivă, deoarece țara vecină, România, pas cu pas, întreprinde măsuri pentru a înghiți republica noastră", a spus deputatul Fiodor Găgăuz.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?