X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Invazie de vulpi şi şacali într-un sat din Moldova

27 oct. 2017,, 12:31   Societate
3319 0

Invazie de vulpi şi şacali în satul Purcari din raionul Ştefan Vodă. Animalele fac ravagii prin coteţe.

Oamenii din sat spun că în acest an, animalele sălbatice le-au sfîşiat sute de păsări din gospodării. Localnicilor le este frică să-şi lase copiii la joacă.

Anatolie Copancean locuieşte lîngă pădure şi spune că gospodăria sa a fost atacată de şacali de mai multe ori. Animalele au venit noaptea și i-au sfîșiat 20 de gîşte.

"Cînd ies în coteț, văd că se tăvăleşte încolo alb, aici alb.. Cînd mă apropii, văd că ele toate sînt moarte", a spus un locuitor al satului Purcari.

Iar vecina bărbatului spune că vulpile au mîncat toate curcile din gospodărie:

"A sărit, le-a luat şi le-a dus după drum şi le-a mîncat, că noi pe urmă ne-am dus şi numai pene erau. E straşnic, eu mă tem, noaptea eu nu ies din casă".

Oamenii din localitate spun că stau cu frica în sîn ca animalele sălbatice să nu le invadeze gospodăriile:

"Doamne fereşte, e boală mare. E aproape de şcoală. Ne temem, copiii sînt mici şi ne temem să nu-i mănînce".

"Dacă e turbată, ea poate să rupă şi copilul. Păsările le fură".

Primarul localităţii spune că vulpile trăiesc chiar în sat. Acestea se adăpostesc în clădirile părăsite din localitate. De aproape un an, vulpile mişună nestingherit pe străzile satului.

"Avem terenuri care nu sînt lucrate. Aici la noi nu se permite vînătoarea şi noi nu putem lua măsuri", a explicat Sergiu Boiştean, primarul satului Purcari, Ştefan Vodă.

Reprezentanţii Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor din Moldova spun că nu pot întreprinde măsuri în acest sens, deoarece în această zonă este interzis vînatul. Iar din această primăvară şi pînă acum, numărul vulpilor a crescut de două ori.

"Avem mai multe plîngeri, parvenite de la populaţie, de la primării. Cu regret, în această zonă, anul acesta, ne-au interzis complet vînătoarea", a menţionat Ion Pădureş, reprezentant al Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor.

Specialiştii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor spun că animalele sînt periculoase şi urmează să fie vaccinate împotriva rabiei.

"Cred că în scurt timp o să ne transmită vaccinările pentru fauna sălbatică şi o să plecăm în teritoriu la toate vizuinele animalelor. Pentru a vaccina animalele sălbatice. În două trei săptămîni vom primi vaccina necesară pentru a vaccina fauna sălbatică", a precizat Ana Caraman, reprezentant ANSA.

Potrivit reprezentanţilor Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor din Moldova, în ţara noastră sînt aproape 60 de mii de vulpi, cifra este de două ori mai mare decît în această primăvară. În raionul Ştefan Vodă după estimările specialiştilor sînt în jur de 1.500 de vulpi.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?