Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

(VIDEO) Karate – cel mai popular gen de lupte marțiale orientale pentru diferite categorii de vîrstă

6 iul. 2013,, 09:39   Sport
6309 0
Foto: noi.md
Acești luptători pot riposta oricui, datorită energiei interne pe care o au. Este vorba despre una dintre cele mai populare arte marțiale orientale – karate-do. Karateul tradițional a apărut pe insula Okinawa, care se află, practic, la distanță egală de Japonia, China, Taiwan și Coreea. Pe această insulă, în perioada secolelor 14-17, de două ori autoritățile au interzis portul și păstrarea armelor, iar încălcarea acestei interdicții era pedepsită dur. În aceste condiții populația insulei a început să identifice mijloace de autoapărare fără arme. Locuitorii insulei Okinawa au unificat cele mai bune tehnici ale artelor marțiale și, în scurt timp, au creat o artă foarte eficientă de autoapărare, datorită căreia o persoană neînarmată poate riposta de la egal la egal unui adversar înarmat.

Karateul este una dintre primele arte marțiale orientale apărute în Moldova. Încercări de a studia karateul au fost întreprinse încă în anii 70 ai secolului trecut, însă federația de profil a fost înregistrată abia în anul 1990. În prezent, în Moldova karateul este una dintre cele mai populare lupte marțiale orientale. Apogeul popularității a fost atins la sfîrșitul anilor 80 - începutul anilor 90, cînd secțiile erau luate cu asalt. În zilele noastre, în republică fiecare știe despre această luptă marțială, însă, după cum ne-am convins, mulți se îndoiesc de faptul că karateul continuă să se mai dezvolte în Moldova. La această concluzie am ajuns chestionînd trecătorii pe străzile Chișinăului.

Celor care nu sînt siguri de existența acestei arte marțiale în Moldova le sugerăm să viziteze campionatul național de karate și să vadă sălile pline cu tineri în kimono. La asemenea competiții participă 100-150 de karatiști din întreaga Moldovă și această cifră reprezintă doar luptătorii pregătiți. În afară de numărul mare de copii, în secțiile de karate pot fi întîlnite persoane de diferite vîrste, înclusiv pînă la 70 de ani. În karate nu există restricții pentru sexul frumos, reprezentantele căruia se antrenează de rînd cu bărbații. Pentru femei principalul nu este să învețe să se apere, or, aici ele îți cultivă spiritul de luptător, își îmbunătățesc sănătatea și își mențin siluetă în stare ideală.

Prin ce atrage karateul? Prin ce această artă marțială se deosebește de altele? La aceste întrebări fiecare karatist va numi o serie întreagă de motive, care i-au făcut să aleagă anume karateul. Însă puțină lume practică acest gen de luptă pentru a obține rezultate pe arena sportivă. Și asta chiar dacă luptătorii moldoveni sînt cunoscuți pe arena mondială. Unicul lucru pe care karatiștii moldoveni încă nu au reușit să-l obțină este cucerirea unei medalii de aur la campionatele europene și mondiale. Succesele sportive ar fi mai mari, dacă karatiștii, ca întreg sportul moldovenesc, nu s-ar confrunta cu un șir de probleme, printre care finanțarea, lipsa sălilor și atenția redusă din partea statului.

Luptele stradale nu pot fi considerate un succes sportiv, însă mulți karatiști au fost nevoiți să-și demonstreze tehnica de luptă în viață și această tehnică s-a dovedit a fi foarte eficientă. Nimeni nu e mîndru de aceasta, or, filosofia karateului nu prevede pricinuirea daunei celor din jur. Chiar și la antrenamente lupta se duce cu un adversar virtual.

De menționat că karatiștii nu sînt oameni agresivi. Ei ar fi bucuroși să fie cît mai puține situații care ar necesita aplicarea forței fizice. Karatiștii doresc doar să se dezvolte fizic și spiritual, iar această artă marțială să înflorească.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?