X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Stepaniuc: Avem un sistem educațional slab

27 iun. 2013,, 09:55   Societate
2865 1
Foto: infoprut.ro
Măsurile întreprinse de Ministerul Educației pentru combaterea copiuatului la sesiunea de bacalaureat sînt ineficiente, iar numărul mare de note slabe denotă că sistemul educațional și cel de pregătire a cadrelor didactice este la un nivel jos. De această părere este ex-vicepremierul, Victor Stepaniuc.

”Fenomenul copiatului există și în alte țări, unde de asemenea se întreprind măsuri. În orice stat occidental elevii care copiază sînt alungați de la examen și primesc note negative. În Moldova măsuri se întreprind încă din anul 2008, însă ele sînt ineficiente, deoarece multe depind de starea morală și nivelul de viață al statului. Este foarte complicat de schimbat ceva atunci, cînd societatea și aparatul de stat sînt corupte”, a menționat Stepaniuc.

În opinia ex-deputatului, o altă cauză a pregătirii slabe a elevilor este lipsa intereselui față de studii. ”Copiii încă în școală înțeleg că studiile de calitate nu garantează prosperitate, că viitoarea profesie nu-i va putea întreține, că statul nu poate asigura salarii decente”, consideră Stepaniuc. În opinia politicianului, trebuie de revenit la sistemul sovietic de susținere a examenelor de absolvire, fără centrele de examinare. ”Elevul trebuie apreciat de profesorul care i-a predat și care știe ce notă merită. Este necesar de revenit la examenele de intrare în universități, care singure trebuie să-și aleagă cei mai buni studenți. În statele occidentale mai multe universități deja au revenit la acest sistem”, a precizat Stepaniuc.

Cu toate acestea, Stepaniuc consideră că copiatul trebuie contracarat numaidecît, iar camerele de supraveghere trebuie percepute cu calm. ”Opinia populației precum că elevii neapărat trebuie să susține examenele pe note pozitive este una greșită. Nu toți elevii trebuie să învețe în licee, deoarece susținerea bacalaureatului este o direcție spre obținerea unor studii elitare. În toate țările există sisteme de pregătire a profesiilor de muncitor”, a conchis Victor Stepaniuc.

În cadrul sesiunii de bacalaureat din acest an au fost anulate sute de lucrări. Potrivit unor surse, doar examenul de matematică a fost ratat de circa 58% din candidați.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?