Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Numărul cercetătorilor din Republica Moldova scade de la an la an

3 mai. 09:45   Societate
1996 0

Deși sînt cei care ar trebui să contribuie la dezvoltarea țării și să vină cu soluții inovatoare la provocările cu care ne confruntăm, numărul cercetătorilor din Republica Moldova scade de la an la an.

În 2023, în domeniul cercetării au activat peste trei mii cinci sute de specialiști, sau cu aproape o mie mai puțini decît acum doi ani. Acest lucru este din ce în ce mai evident în instituțiile din țară unde tot mai puțini tineri aleg să studieze în domeniul cercetării, dar și să se angajeze, notează Noi.md cu referire la moldova1.

Directoarea Institutului de Zoologie spune că, dacă în anul 2015 era concurs la doctorat, acum instituția cu greu atrage tineri în domeniu. Totuși, institutul are, deocamdată, un număr suficient de cercetători.

„*Numărul cercetătorilor s-a redus considerabil în urma aplicării metodologiei, deoarece s-a aplicat limita de vîrstă pentru personalul din instituțiile de cercetare. Achizițiile publice anevoioase, de durată și complicate”, a declarat directoarea Institutului de Zoologie, Laurenția Ungureanu.

Anul trecut, în domeniul cercetării au activat cu nouă la sută mai puțini salariați comparativ cu 2022. Numărul cercetătorilor scade în funcție de domeniu.


„*Dacă în 2010 activau 120 de cercetători, astăzi avem în institut doar 45-50 de unității. Nu putem să ne lăudăm cu o atractivitate foarte mare pentru tineret, dar comparativ cu alte domenii de cercetare nu sîntem în cea mai rea poziție”, a menționat rectorul ASEM, Alexandru Stratan.

Participările la congrese internaționale, prin implicarea între consorțiile internaționale pot aduce un nivel al medicinei și în Moldova destul de înalt, dar cu regret o parte din ei își găsesc o activitate mult mai eficientă și mai asigurată la nivel financiar în țările din Europa”, a relatat profesoara de la Universitatea de Medicină, Svetlana Șciucă.

Numărul tinerilor cercetătorii în 2023 față de anul precedent a scăzut cu 3,9%. Dacă luăm în considerare că în anul 2022 față de anul 2021 a scăzut de asemenea cu circa 4%, această criză este evidentă”, a spus vicepreședinta Academiei de Științe, Svetlana Cojocaru.

Aceeași situație în domeniul cercetării este și la Universitatea de Stat din Moldova. Rectorul instituției spune că este nevoie de o finanțare mai mare în această sferă.

Situația la Universitatea de Stat din Moldova este aceeași ca și în întreaga republică, aici nu trebuie să căutăm vinovați. Trebuie să întreprindem măsuri. Fără de finanțare adecvată rezultate nu vor fi. Tinerii sînt motivați să vină în domeniul de cercetare, dar nu vin din cauza finanțării”, a afirmat rectorul USM, Igor Șarov.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, spune că pentru a atrage tinerii în domeniul cercetărilor științifice este nevoie de burse doctorale mai mari, de proiecte captivante și de salarii competitive.

Punem un accent mai mare pe promovarea tinerilor, asta după mine este cea mai mare provocare. Avem un decalaj foarte mare între cei care au mai multă experiență și cei care sînt la început de carieră. Din păcate, avem puțină lume în zona sub 30 de ani care este implicată în cercetare”, a conchis ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut, în domeniul cercetării au activat peste trei mii cinci sute de specialiști. Prin comparație, în 2022 numărul acestora era de aproape trei mii nouă sute, iar în 2021 - aproape 4200.

La capitolul finanțare, în ultimii trei ani au fost acordați mai mulți bani sectorului de cercetare. Dacă în 2021 au fost prevăzute peste 560 de milioane de lei, anul trecut suma a fost de peste 670 de milioane de lei.

1
0
1
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?