Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Angajații întreprinderilor municipale, decişi să meargă pînă la CEDO

22 aug. 2017,, 16:11   Societate
1877 0

Sînt nevoiţi să muncească 24 de ore din 24, pe ploaie, frig, de sărbători şi în zilele de odihnă, în condiţii noci­ve de muncă, iar în final se aleg cu o leafă de numai 1500-1800 de lei.

E vorba de angajații întreprinderilor municipale pentru servicii locative din Chişinău.

Aceștia cer Consiliului municipal Chişinău (CMC) elimina­rea muncii forţate şi plata integrală a sa­lariilor, precum şi achitarea adaosurilor şi sporurilor la salariu. Ei sînt nemulţumiţi de faptul că, în cazul unor scurgeri de apă, in­cendii sau al altor situaţii excepţionale, sînt nevoiţi să activeze 24 de ore din 24, fiind remuneraţi numai pentru 15 ore de muncă și doar 20-35 la sută din necesarul stabilit prin decizia CMC nr. 6/22 din 2 octombrie 2014.

Întreprinderi municipale pentru servicii locative există în fiecare sector al capita­lei. Acestea prestează servicii de lichidare a avariilor la sistemele inginereşti intrabloc din municipiul Chişinău, servicii de trans­port pentru acţiuni de salubrizare şi des­zăpezire şi alte servicii ocazionale, nein­terzise de legislaţia în vigoare. Serviciile se prestează în baza contractelor de achiziţi­onare, încheiate cu Direcţia generală loca­tiv–comunală şi amenajare din municipiul Chişinău.

Mai multe detalii despre problema sala­rizării ne-a oferit Aurel Sobeţchi, directorul Întreprinderii municipale pentru servicii lo­cative Ciocana. „Direcţia generală locativ–comunală şi amenajare, fără nici un temei pentru salariaţii întreprinderilor municipale pentru servicii locative care prestează ser­vicii de transport, a stabilit cuantumul mi­nim în mărime de 35 la sută din salariu şi nu a luat în consideraţie faptul că munca se prestează sută la sută, fără adaosuri şi sporuri la salariul de bază şi alte plăţi de stimulare şi compensare, prevăzute de le­gislaţia în vigoare. Calific acţiunile Direcției respective pentru achitarea cheltuielilor de activitate a serviciilor de lichidare a avariilor în mărime de 20% pentru 15 ore de activi­tate, şi nouă ore total neacoperite, la fel ca şi acoperirea a 35 la sută de salariu pentru serviciile de transport, ca folosire a muncii forţate. În serviciul de lichidare a avariilor, zilele de sărbătoare se achită doar pentru persoanele care se află la muncă și nu pen­tru toți salariații, așa cum prevede Codul muncii. Nu se ia în consideraţie coeficientul de complexitate 1,3, nu se achită activita­tea în schimburi, orele lucrate suplimentar, nu se plătesc nici cheltuielile de regie și nici beneficiul de deviz, conform legislaţiei în vigoare, adică nu se iau în consideraţie uti­lajele, nu se achită cheltuielile pentru secu­ritatea în muncă, mijloace financiare pentru activităţi sindicale, taxele locale. Consider că e muncă forţată, de aceea, sîntem de­cişi să mergem în instanţele de judecată, chiar şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), dacă nu ni se va face drep­tate în ţară”, afirmă Aurel Sobeţchi.


Salariul minim tarifar, de doar 1400 de lei

Potrivit responsabilului, reprezentanţi ai Inspectoratului Muncii al Sindicatelor au vi­zitat întreprinderea respectivă de la Cioca­na de două ori în anul 2017. Ei au constatat încălcări la achitarea salariilor, comise de Direcţia locativ–comunală şi amenajare şi a Primăriei Chişinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?