X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Fostul procuror general a fost reținut de CNA

12 iun. 2017,, 15:29   Societate
5503 1

Procurorii anticorupție l-au reținut pe fostul Procuror General Valeriu Balaban, spun sursele Deschide.MD.

Acesta este bănuit de depășirea atribuțiilor de serviciu atunci cînd a dispus cumpărarea unei clădire avariate din spatele Procuraturii Generale la un preț de 9 milioane de lei, cînd prețul acesteia era apreciat, de fapt, la puțin peste 2,5 milioane de lei. Dincolo de valoarea mult mai mică stabilită de experții Ministerului Justiției, Balaban a cumpărat imobilul fiind informat prin intermediul mai multor expertize că acesta este impracticabil și că de fapt trebuie demolat.

Pe dosar figurează 7 persoane, toate fiind escortate în aceste momente la sediul Procuraturii Anticorupție, unde se va decide reținerea sau cercetarea lor în starea de libertate.

Printre cei reținuți se regăsește și fostul procuror Boris Crigan, din secția conducere a urmăririi penale în organele centrale ale MAI şi SV din cadrul Direcţiei conducere a urmăririi penale a Procuraturii Generale. Colegii din sistem spun că în ultimii ani de activitate acesta se ocupa inclusiv cu distribuirea apartamentelor pentru angajații Procuraturii.

Un alt reținut este Mihai Potoran, care în 2005 era șeful direcției administrativ–economice a PG. Al patrulea reținut pe dosar este contabilul-șef al PG, Tudor Savca.


Conform datelor de pe site-ul procuraturii, Valeriu Balaban s-a născut în satul Lalova r-l Rezina. În anul 1987 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova.

Activitatea profesională:

  • 1987-1988 – stagiar în procuratura interraională Ungheni;
  • 1988 –1990 - anchetator în procuratura interraională Ungheni.
  • 1990 – 1992 - judecător în Judecătoria raionului Rezina
  • 1992 – 2003 - Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova
  • 2003 – 2007 - Procuror General al Republicii Moldova
  • 2007 - 2009 - Consilierul Preşedintelui Republicii Moldova

Deschide.MD amintește că că, săptămîna trecută, fostul procuror general interimar, Mihail Murzac, a primit 30 de zile de arest în izolator, după ce a fost reținut și învinuit trafic de influență.

Anterior a fost reținut de Procurorii Anticorupție, apoi condamnat, dar amnistiat fostul procuror general interimar Andrei Pîntea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?