X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Streleț: Sistemul electoral mixt este unul prematur

2 mai. 2013,, 13:17   Politică
2818 2
Foto: noi.md
Liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, consideră că sistemul electoral mixt este prematur pentru Republica Moldova, lăsînd să se înțeleagă că PLDM ar putea vota pentru abrogarea legii. După pauza anunțată la ședința Parlamentului, Ștreleț a recunoscut că PLDM a comis o eroare atunci cînd a votat în grabă pentru acest proiect, relatează NOI.md.

“Noi considerăm că, în orice circumstanțe, sistemul mixt, deocamdată, este prematur pentru Republica Moldova. Nu mai vorbim de situațiile că într-o democrație fragilă, într-o țară săracă, implementarea sistemului pe circumscripții uninominale comportă mari riscuri. Noi am expus aceste argumente înainte de vot, dar, avînd în vedere că aceasta era insistența unei fracțiuni care participa la formarea majorității pentru susținerea guvernului, am acceptat acest compromis”, a spus Streleț.

Liderul fracțiunii PLDM a adăugat că comisia care a investigat impactul sistemului electoral mixt, de asemenea, s-a pronunțat contra proiectului, în condițiile în care nu este asigurat controlul constituțional asupra întregului teritoriu, cînd nu pot fi create circumscripții uninominale pentru diasporă, dar și nu există deocamdată un registru electronic al alegătorilor.

Menționăm că, după ce legea privind sistemul electoral mixt a intrat în vigoare, PLDM a propus crearea unei comisii care să investigheze impactul noului sistem asupra alegătorului.

După ce a organizat discuții publice, membrii comisiei au decis că legea trebuie abrogată. Pe de altă parte, liderul PL susține că abrogarea legii va fi neconstituțională.

tag: Streleț, abrogarea legii privind sistemul electoral mixt, sistemul mixt este prematur

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?