Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4019

Igor Boțan: Planurile federative ruso-germane de reglementare a conflictului au eșuat

1 mai. 2013,, 02:56   Societate
5085 1
Foto: flux.md
Incidentul de la Varniţa ne arată, o dată în plus, că autorităţile din Transnistria beneficiază de starea de haos de la Chişinău pentru a încerca să convertească statusul quo existent în ceva util pentru Transnistria”, - a declarat în interviul pentru Radio Europa Liberă analistul politic, directorul ADEPT Igor Boțan.

Potrivit acestuia, pentru a avea temei să nu discute cel de al treilea palier al negocierilor legat de statutul juridic al Transnistriei „transnistrenii provoacă incidente, precum cel de la Varniţa, pentru a spune că nu există niciun fel de încredere între părţile implicate în conflict. De aceea nu se poate vorbi despre cel de al treilea palier, în lipsa încrederii”.

În opinia analistului, planurile federative ruso-germane de reglementare a conflictului, schițate în 2010 la Messeberg în cadrul întîlnirii dintre D.Medvedev și A. Merkel, au eşuat după ce Chişinăul, nu a renunţat la Legea din 2005 privind statutul autonom al Transnistriei. Deci nu există niciun fel de idei inovatoare care ar scoate procesul reglementării transnistrene pe un nivel nou care i-ar da şi un suflu nou”.

„Eu cred că conflictul rămîne îngheţat şi acum prioritatea pentru Chişinău, care se află în criză permanentă, este să rămînă acest statut quo şi să nu se admită ca Transnistria să încerce să cîştige poziţii noi”, - a concluzionat analistul politic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?