Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Anatolii Dirun: "Biroul de Reintegrare nu are un plan de reglementare transnistreană"

28 feb. 13:00   Politică
2550 0

Chișinăul oficial nu dispune astăzi de un document cuprinzător privind reglementarea politică a conflictului transnistrean, iar în prezent, adevăratul motor al reintegrării Republicii Moldova este europenizarea țării, adică aspirația Moldovei de a adera la UE.

O astfel de opinie a exprimat pentru portalul Noi.md politologul și fostul deputat al Consiliului Suprem al autoproclamatei RMN, Anatolii Dirun.

El a menționat că Biroul politici de reintegrare nu dispune de un astfel de document cuprinzător privind reglementarea transnistreană, dar în general autoritățile moldovenești au un document conceptual, o lege adoptată de Parlament în 2005, în care se presupune acordarea Transnistriei a unui statut special, care, la rîndul său, ar trebui să fie stipulat printr-un act legislativ separat și alte documente normative.

"Un plan de reglementare cu pași clari nu există, ca atare. Iar astăzi, adevăratul motor al reintegrării Republicii Moldova este europenizarea țării - aspirația republicii de a adera la UE, ceea ce necesită mai multă deschidere din partea țării și o mai mare implicare a partenerilor europeni", a declarat Anatolii Dirun.

Potrivit lui, partenerii europeni cunosc foarte bine situația de la Tiraspol și construiesc o cale separată de negocieri rapide în triunghiul Tiraspol-Chișinău-Bruxelles. Iar atunci cînd relațiile între Tiraspol și Chișinău se împotmolesc, Tiraspolul și UE au deja o practica de a comunica direct.


Politologul și fostul deputat al Consiliului Suprem al autoproclamatei RMN a atras atenția asupra faptului că Bruxellesul poate anula în orice moment toate preferințele comerciale pentru Transnistria, pe care regiunea le are astăzi, dar nu face acest lucru. Are loc o implicare treptată a economiei, a afacerilor, a marilor afaceri din regiune în spațiul european. Iar această viteză este, în multe privințe, stabilită în mod obiectiv de către europenii înșiși. Aici de la partea moldovenească se cere mai mult să urmeze această viteză.

"Dar, formal, pînă în prezent, Biroul pentru Reintegrare nu are un plan de reglementare transnistreană, un plan de reintegrare a regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova. Nu există un astfel de document. Există doar măsuri individuale, un plan de activități concrete, cu indicarea a ceea ce trebuie făcut în anul curent, pentru finanțarea unor activități, proiecte. Iar acum toată lumea urmărește situația din Ucraina, care va determina în mare măsură soluționarea conflictului de pe Nistru", a declarat Anatolii Dirun.

2
0
2
5
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?