X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Opinia poporului: Cum apreciați decizia de indexare a pensiilor cu 6%?

4 apr. 11:14 (reactualizat 8 apr. 04:00)   Vocea poporului
12837 0

De la 1 aprilie anul curent, pensiile din Republica Moldova au fost indexate cu 6%, potrivit Ministerului Muncii din țară. În cadrul unui sondaj de stradă, redacția Noi.md a aflat ce reacții a provocat această decizie în rîndul pensionarilor.

Mulți pensionari se plîng că aceasta nu le va îmbunătăți semnificativ nivelul de trai din cauza pensiilor mici. Totuși, printre ei se regăsesc și cei care au susținut inițiativa autorităților, considerînd că nu este rău pentru un prim pas. Oamenii au o părere comună într-un singur aspect - acest procent de indexare nu este suficient pentru prețurile în creștere din Moldova.

"Bineînțeles că nu este suficient, ce este 6 la sută cu inflația noastră?".

"La prețurile noastre, ce înseamnă 3.000 de lei pe lună? Cum se descurcă oamenii este de neînțeles. E foarte supărător că cei de sus au atîtea mii, e o diferență foarte mare. Ar trebui să ne gîndim cumva la oameni. Eu am 65 de ani și trebuie să muncesc...".


"Sînt și eu pensionar. Ceea ce are guvernul este ceea ce ne dă. Nu este vina nimănui. Războiul, creșterea prețurilor... Și cînd ni se dădeau pensiile sub formă de caloși și detergenți, cum era?"

"Nu, nu e suficient. Nu știu de ce iau pensia medie. La fel cum iau media națională a salariilor – este mare. Deci, dacă primești între 50 și 80 de mii, iar unii primesc cinci sau șase. Nu e prea distractiv pentru pensionarii care trăiesc din acea pensie".

"Nu prea mult. Comparativ cu anul trecut. Îmi dau seama, și economia țării nu este atît de mare, dar e puțin."

"Deocamdată e bine pentru moment. Înainte era mai puțin. Oricum, totul este scump, dar nu e nimic de făcut. Ne descurcăm."

"E puțin. Nu sînt de acord. Mă așteptam la mai mult, dar din păcate... Am auzit chiar și de patru la sută. O să vedem. E puțin..."

"Bine că măcar ceva, dar păcat că nu e mult, totuși doar șase la sută..."

"Toată lumea are nevoie de mai mult, dar, din păcate, din ce avem. Reieșind din posibilități. Sînt și pensii mai mari decît salariile. Deci e greu, dar ce poți să faci? "

Bugetul de pensii prognozat pentru 2024 este de 28 de miliarde de lei, cu 11% mai mult decît în 2023. Anul acesta, statul va plăti pensii pentru limită de vîrstă pentru 530.643 de pensionari, iar pensia medie este estimată la 3.965 de lei.

3
0
1
7
79

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?