Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4037

Mihail Formuzal: Declaraţiile lui Dmitri Constantinov "discreditează parlamentarismul Găgăuziei"

28 feb. 2013,, 09:30   Societate
2768 0
Foto: vfokuse.md
Declarațiile președintelui Adunării Populare a Găgăuziei (APG), Dmitri Constantinov, privind nevoia de intentare a dosarelor penale prim-ministrului Vlad Filat și șefului Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol, aflat în arest, pentru faptul că au fost blocate conturile întreprinderilor fiului lui Constantinov reprezintă o discreditare totală a parlamentarismului Găgăuziei și a întregului sistem al organelor de stat ale autonomiei, consideră bașkanul Mihail Formuzal.

Surse din Executivul găgăuz au declarat pentru agenția "Infotag" că speranțele locuitorilor Găgăuziei "ca postul de președinte al APG să fie deținut, în sfîrșit, de o persoană care își conștientizează în mod adecvat drepturile și atribuțiile de demnitar de un rang atît de înalt, nu s-au îndreptățit".

"Discursul spicherului APG în conferința de presă de la Chișinău a dovedit un exemplu de iresponsabilitate și neînțelegere totală a deosebirii între problemele Găgăuziei pe care Constantinov este dator să le apere în virtutea funcției și chestiunile de business de familie, care au ajuns obiect de discuții în fața jurnaliștilor. Aceasta este o discreditare totală a instituției parlamentarismului a Găgăuziei și a întregului sistem de autorități publice ale autonomiei", a apreciat Formuzal.

Bașkanul s-a arătat deranjat de faptul că, în ultima perioadă, legislativul autonomiei "a început să se transforme într-o filială locală a Partidului Democrat".

"Experiența tristă a ultimilor decenii de independență a Moldovei arată că lipsa dorinței de a face diferența între interesele statului și cele de partid a condus la lichidarea procuraturii și a sistemului judecătoresc independente. Menținerea unor asemenea tendințe în Găgăuzia este un pericol direct pentru existența autonomiei", a subliniat Formuzal.

Bașcanul a amintit de "responsabilitatea deosebită pe care o presupune funcția de președinte al APG" și l-a îndemnat pe Constantinov "să asigure funcționarea autorității pe care o conduce în conformitate cu Statutul Găgăuziei și să se abțină pe viitor de la acțiuni capabile să prejudicieze statalitatea găgăuză în componența Republicii Moldova".

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei (APG), Dmitri Constantinov, a trimis, marți, Procuraturii Generale (PG) și Centrului Național Anticorupție (CNA) o sesizare prin care a solicitat să le fie intentate dosare penale premierului Vlad Filat și șefului fiscului, Nicolae Vicol, pentru abuz de putere și abuz în serviciu. Constantinov a hotărît să se adreseze către PG și CNA după ce presa a făcut publice convorbirile telefonice ale lui Vicol cu o serie de demnitari de stat, în particular, cu Filat, în care ultimul îl întreabă: "De ce au fost deblocate conturile lui Constantinov?" Și îi cere să le blocheze repetat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?