X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4039

Schimbul de mărfuri între Moldova și Belarus a atins în anul 2012 un indice record

13 feb. 2013,, 12:32   Economie
2672 0
Foto: headline.kz
Schimbul de mărfuri între Moldova și Belarus a atins în 2012 indicele record de 338,5 mil. de dolari. Conform informaţiilor parvenite pentru NOI.md de la Ambasada Belarus în Republica Moldova, exportul belarus în Republica Moldova a fost de 253,4 mil. de dolari, în timp ce în Belarus au fost livrate mărfuri moldovenești în sumă de 85,1 mil. lei. Exporturile din Belarus în Moldova în anul 2012 au reprezentat o gamă largă de produse industriale, alimentare și alte grupuri de mărfuri solicitate pe piaţa moldovenească.

În anul 2012 a crescut livrarea în Moldova a tractoarelor belaruse, a gresiei, a produselor petrochimice, farmaceutice, aparatelor de uz casnic și articolelor de îmbrăcăminte, tricotajelor, precum și a unei game largi de produse alimentare: zahăr, produse lactate, ouă, cartofi, produse de tutungerie.

Precum informează Ambasada Belarus la Chișinău, anul trecut, a fost dat startul de succes pentru noile proiectele de cooperare între Belarus și Moldova. A crescut volumul tractoarelor „Belarus” asamblate în Moldova, la Chișinău a început asamblarea troleibuzelor "Belkommunmaş".

În cadrul celei de-a XIV-a reuniuni interguvernamentale moldo-belaruse din noiembrie 2012 de la Minsk a Comisiei pentru Cooperare Economico-comercială au fost semnate contracte cu privire la asamblarea în anul 2013 a 70 de tractoare modificate pentru livezi şi vii şi a 60 de troleibuze.

În Republica Moldova s-au consolidat rețelele de distribuţie a exportatorilor din Belarus ‒ activează companiile și casele comerciale comune ale producătorilor brandurilor de top din Belarus: "MTZ", "Keramin", "Santa Bremor", s-a lărgit rețeaua "Milavitsa".

Printre planurile de perspectivă ale partenerilor de afaceri din Belarus şi Moldova se numără proiectele comune de modernizare a infrastructurii transportului, precum şi a Serviciului Urban al Lifturilor, reînnoirea Parcului de Autobuze Chișinău, aprofundarea cooperării în industria constructoare de maşini și cea alimentară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?