Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Un nou distro Linux finanțat prin Sonar Project, de data aceasta pentru utilizatorii cu dizabilități

8 feb. 2013,, 09:51   Ştiinţă şi IT
5071 1
Foto : homebiz.ru
Campania „Sonar Project” de pe Indiegogo și-a propus să strîngă fonduri pentru dezvoltarea unui distro Linux pentru nevăzători și cei cu deficiențe de vedere.

Conform statisticilor, a șaptea parte din populația planetei suferă de o formă de dizabilitate, dar cu toate acestea, în general software-ul și sistemele de operare existente se adresează aproape în mod exclusiv nevoilor lor de utilizare a computerului și nu dizabilităților care, în acest fel, le limitează accesul la un computer.

Windows 8 a îmbunătățit oarecum paleta de oferte din modului „accesabilitate”, însă există, se pare, un nou proiect Linux decis să ducă aceste caracteristici mai departe. Acest nou distro Linux va fi dezvoltat special pentru utilizatorii cu dizabilități.

„Vreau să construiesc un sistem de operare Linux axat pe accesibilitate”, a declarat Jonathan Nadeau, în pagina campaniei sale „Sonar Project”, de pe site-ul indiegogo.com. „Nu este vorba de un distro doar pentru nevăzători sau cu deficiențe de vedere, dar și pentru cei afectați de dislexia (o afecțiune care îi împiedică pe cei care suferă de ea să citească sau să înțeleagă ceea ce citesc), pentru cei care au deficiențe de învățare, precum și pentru cei care suferă de tetraplegie sau de afecțiuni locomotorii”.

În lume sînt înregistrați aproximativ 360 de milioane de nevăzători sau de persoane cu deficiențe de vedere, iar 90% dintre ei trăiesc în țările cu economie emergentă. Dintre ei, un procent extrem de mare nu au loc de muncă. Iar costul unui produs software de accesibilitate care se adresează acestei categorii de oameni – spre exemplu JAWS (Screen Reading Software) de la Freedom Scientific – este între 895 $ și 1095. „Cum și-ar putea ei permite așa ceva?”, se întreabă Nadeau, el însuși nevăzător, afecțiune dobîndită în urma unui accident de mașină care a avut loc în 1992. „Cu cît se mișcă tehnologia mai repede, cu atît cei ca mine sînt depășiți de ea”.

Pînă în acest moment au mai existat tentative de îmbunătățire a modulelor de accesibilitate în lumea Linux. „The GNOME Accessibility Project” este deja pus în practică de ceva vreme, spre exemplu. Apoi au fost cei de la Fedora care au publicat și ei un ghid de accesibilitate. Au mai apărut și distro-uri ca Vinux, dezvoltat pentru nevăzători și pentru cei cu deficiențe de vedere. În plus, există și cîteva screen-reader-e pentru Linux, cum ar fi Orca, sau produse software de convertire a textului în discurs (text to speech) ca eSpeak, Festival, și Emacspeak.

Între timp, Proiectul Sonar dezvoltat din distro-ul Uubntu al celor de la Canonical, intenționează să împingă mai departe accesibilitatea pe care o poate oferi un computer dotat cu Linux, lansînd un produs care nu doar că este gratuit, dar mai are și codul sursă gratuit.

„Gratuit este cuvîntul cheie aici. Din moment ce codul sursă va fi gratuit, asta înseamnă că odată ce sistemul de operare este construit, oricine îl poate modifica pentru a îmbunătăți ceea ce deja există. Îmi doresc ca cei care depind de tehnologia de asistență să utilizeze software GRATUIT pentru a putea controla ușor nevoile de acces la un computer”.

Proiectul Sonar are nevoie de o finanțare de 20 000 $ pînă spre sfîrșitul lui Februarie, dar pînă în acest moment s-au strîns puțin peste 2600 $. Oricine are un interes pentru dezvoltarea accesibilității sistemelor de operare poate contribui la această campanie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?