Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Experţii prognozează scăderea preţurilor la imobile în Moldova

4 feb. 2013,, 14:41   Societate
5983 0
Foto: noi.md
Scăderea preţurilor la imobile în Moldova va continua şi în 2012, dar neînsemnat, consideră experţii Agenţiei imobiliare "Lara".

Potrivit Agenţiei "INFOTAG" în raportul pentru anul 2012 agenţia "Lara" menţionează că unul din factorii de scădere neînsemnată a preţurilor este faptul că "vînzătorii sînt lipsiţi în totalitate de dorinţa de a scădea preţurile şi stau pe poziţia fermă de a vinde la preţul apropiat de cel existent de piaţă, sau să nu vîndă deloc".

"Din această cauză şi alţi participanţi ai pieţii odată cu venirea primăverii vor ajunge la acelaşi preţ, care va fi convenabil pentru ambele părţi şi care nu se va deosebi mult de preţurile existente", - afirmă experţii.

Potrivit raportului anual, pe piaţa imobiliară secundară preţul mediu rămîne la nivelul de 600 euro/m.p. cu unele oscilaţii. Preţurile la apartamente au scăzut în medie cu 2-7%. Această scădere reflectă pe de o parte tendinţa generală de ieftinire a apartamentelor şi scăderii cererii, iar pe de altă parte, aceasta are loc datorită scăderii cursului euro faţă de dolar, ceea ce este specific pentru perioada estivală. În acelaşi timp compatrioţii noştri, care se stabilesc cu traiul peste hotare îşi vînd apartamentele de la Chişinău pentru a-şi cumpăra imobil acolo cu dolari. În 2012 au fost nevoiţi să ridice artificial preţurile în euro pentru a compensa pierderile cauzate de diferenţa de curs valutar.

Experţii afirmă că "anul 2012 pe piaţa construcţiilor noi, practic, puţin se deosebeşte de perioada anterioară".

"Companiile de construcţie îşi îndeplinesc îndatoririle asumate mult mai conştiincios. Pe de altă parte, indicii de cumpărare-vînzare a apartamentelor sînt destul de scăzuţi şi rămîn aproximativ la acelaşi nivel ca şi în anii precedenţi. Acest fapt se datorează lipsei de investiţii directe în imobile din partea populaţiei. Reducerile, programele de investiţii, condiţiile de plată din prezent pot fi destul de acceptabile pentru cumpărători. Companiile de construcţie sînt gata să discute acest aspect şi să ia în calcul orice propunere a investitorilor. Constructorii au devenit mult mai flexibili", - consideră experţii Agenţiei "Lara".

În ceea ce priveşte politica de preţuri pe piaţa imobiliară primară, preţul unui metru pătrat în blocurile noi variază la nivelul a 500-650 euro în dependenţă de factorii principali, care influenţează asupra formării preţurilor. Datorită acestui fapt apartamentele noi sînt mai atractive decît apartamentele de pe piaţa secundară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?