X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ce schimbări au loc în creierul astronautului după călătoria în spațiu

17 mai. 2022,, 06:00   Ştiinţă şi IT
2484 0

Aflat în cădere liberă, luni la rînd, corpul unui astronaut se adaptează în moduri în care nici nu-ți poți închipui, acest lucru afectîndu-i acestuia inclusiv starea de sănătate.

Cea mai recentă evaluare a efectului de deformare al microgravitației asupra biologiei noastre se concentrează pe spațiile din jurul vaselor de sînge care trec prin creierul nostru, dezvăluind schimbări privind sănătatea unui astronaut, transmite Știri.md cu referire la Playtech.ro.

Cercetătorii din SUA au comparat o serie de scanări prin rezonanță magnetică (RMN) ale creierelor unui număr de 15 astronauți, efectuate înainte de șederea de șase luni pe Stația Spațială Internațională, ca mai apoi să repete experimentul la șase luni după întoarcerea lor.

Folosind o serie de algoritmi pentru a evalua cu atenție dimensiunile spațiilor perivasculare (lacune în țesutul cerebral, despre care se crede că facilitează echilibrul fluidelor), echipa a descoperit că timpul petrecut pe orbită are un efect profund asupra „instalațiilor sanitare” ale creierului. Cel puțin în cazul începătorilor.

În grupul de astronauți veterani s-a văzut o diferență infimă în dimensiunea spațiilor perivasculare atît în cele două scanări efectuate înainte de misiune, cît și în cele patru, efectuate după.


„Este posibil ca astronauții cu experiență să fi atins un fel de homeostazie”, a declarat Juan Piantino, neurolog la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon.

Descoperirile ar putea să nu fie chiar atît de surprinzătoare, avînd în vedere ceea ce știm deja despre modul în care creierul se distorsionează atunci cînd tracțiunea constantă a gravitației este anulată.

Studiile anterioare, asupra țesuturilor creierului, au descoperit că acestea se recuperează lent după o perioadă în spațiu, unele modificări persistînd timp de un an sau mai mult.

Industria spațială în plină dezvoltare ar putea face ca un astronaut să călătorească mai mult în spațiu, ceea ce ar putea să-i creeze probleme de sănătate

În prezent, astronauții fac rareori mai mult de cîteva călătorii în spațiu în timpul vieții, de obicei stînd de aproximativ șase luni, într-o singură călătorie. Cu toate acestea, pe măsură ce industria spațiala va lua amploare, totul s-ar putea schimba pentru aceștia.

Fără ca aceste canale să funcționeze eficient, materialele perturbatoare s-ar putea acumula considerabil, contribuind potențial la creșterea riscurilor de tulburări neurodegenerative, precum predispoziția spre Alzheimer.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?