Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4052

Prima femeie belarusă din istoie a zburat în cosmos

24 mar. 21:00   Externe
1670 0

Marina Vasilevskaia a devenit prima cetățeană belarusă care a ajuns pe orbita Pămîntului în calitate de membru al echipajului navei spațiale Soiuz MS-25.

Nava spațială rusă Soiuz MS-25 a fost lansată cu succes spre ISS de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Din echipaj face parte Marina Vasilevskaia, prima femeie din Belarus care a ajuns pe orbită. Ea este însoțită de astronautul NASA Tracy Caldwell-Dyson și de comandantul navei, cosmonautul rus Oleg Novitsky - și el născut în Belarus, relatează euronews.

Vasilevskaia este o însoțitoare de bord Belavia în vîrstă de 33 de ani. În decembrie 2022, în cadrul unui proces de selecție competitiv desfășurat în Belarus, ea a fost aleasă dintre șase candidate din peste trei mii de fete doritoare să participe la un zbor spațial pe o navă spațială rusească Soiuz.

După studii medicale la Centrul de pregătire a cosmonauților Iuri Gagarin, a fost selectată, alături de Anastasia Lenkova, ca și candidat pentru zborul în spațiu. La 29 mai 2023, ea a fost numită în echipajul principal al navei de transport cu echipaj uman Soiuz MS-25 și în cea de-a 21-a expediție de vizită la Stația Spațială Internațională, în calitate de participantă la zborul spațial.

Lansarea MS-25 era programată pentru 21 martie, dar misiunea a fost anulată cu cîteva secunde înainte de decolare. S-a dovedit că sistemul de siguranță a oprit totul din cauza unei căderi de tensiune în sursa de energie chimică. Potrivit Roscosmos, nu a existat niciun pericol pentru echipaj.

6
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?