X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Tarlev: "În primul rînd trebuie să protejăm producătorii locali

15 ian. 2023,, 10:00   Economie
1667 0

Anul trecut pentru Moldova, din punct de vedere economic, a fost unul dezastruos, rău și deloc bun.

Despre acest lucru a declarat președintele Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, în cadrul emisiunii "Glavnoe" de la TVC21, relatează Noi.md

El a menționat că aceasta nu este doar evaluarea sa personală, ci evaluarea membrilor Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor, evaluarea membrilor Consiliului său, evaluarea producătorilor.

"Ei așteptau mai mult, atenție, comunicare, deschidere, dialog cu autoritățile, în primul rînd cu guvernul, desigur, și, nu în ultimul rînd, cu președintele și Parlamentul. Aceasta este conducerea statului nostru și ea ar trebui să fie locomotiva dezvoltării țării. Din păcate, în 2022 în Moldova, în principiu, nu s-au înregistrat progrese clare sau cel puțin menținerea pe linia de plutire a potențialului industrial și economic creat pe parcursul anilor. Și dacă mai devreme cel puțin unele industrii funcționau cît de cît echilibrat, atunci din păcate în 2022 în Moldova n-am avut cu ce ne bucura în acest sens", a spus Vasile Tarlev.

Potrivit lui, dacă vorbim despre piața internă, sectorul real al economiei nu a simțit o anumită grijă pentru protecția pieței.


"Noi trebuie în primul rînd, ca orice stat care se respectă, să protejăm cît de cît piața pentru producătorii noștri, locali, produsele noastre, piața. iar producătorii nu au simțit cest lucru. Și nu este vorba doar despre anularea proiectului de lege, care obliga ca cel puțin 50% din produsele prezente pe rafturile magazinelor să fie produse autohtone. Chiar și adoptarea acestei legi nu a dat nimic în practică. Adică a fost un act de reglementare încurajator, o lege cu o posibilă perspectivă. A fost mai mult pentru o bună dispoziție, dar în realitate situația era total diferită. Dar chiar și fără a simți un sprijin real, o protecție a pieței și chiar a aceastei legi, care nici măcar nu reușise să funcționeze și a fost lichidată, a fost o lovitură pentru starea de spirit a producătorilor moldoveni", a spus președintele Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor, fostul prim-ministru al Moldovei.

Un alt aspect negativ al anului trecut, el a numit faptul că subvențiile din partea statui sunt oferite, în primul rînd, nu în toate industriile. În plus, acestea au fost păstrate în volum monetar la nivelul anului precedent, dar condițiile de muncă s-au schimbat și costurile au crescut semnificativ.

"Comparați condițiile de muncă de acum un an-doi și cele actuale. Nici atunci nu era bine. Erau o mulțime de probleme, dar în comparație cu anul acesta, uitați-vă ce se întîmplă cu impozitele, uitați-vă ce se întîmplă în sectorul energetic cu tarifele, cu prețurile la produsele petroliere, alte resurse energetice, cu împrumuturi și așa mai departe. Uitați-vă cît costa atunci un kilowatt de energie electrică și cît costă acum. Uitați-vă cît costa gazul și cît costă acum, ce perturbație, cîtă incertitudine, nesiguranță e acum, ce instabilitate și ce extreme în sectorul energetic, în industria petrolieră, uitați-vă ce se întîmplă cu prețurile produselor petroliere. Ar trebui să avem mai multă stabilitate și claritate pentru viitor, dar așa ceva nu există", a spus Vasile Tarlev.

O altă mare problemă el a numit schimbările în logistică și transport, ținînd cont de faptul că Moldova, din păcate, importă preponderent materii prime în multe domenii.

"În orice situație, autoritățile trebuie să găsească și să aibă cel puțin două căi de ieșire din orice situație dificilă și să ofere o soluție la această problemă. E responsabilitatea lor. Agenții economici s-au confruntat cu mari probleme în logistică, transport. Nu există o constanță, nu există o încredere în ziua de mîine. Ei trebuie să cumpere materii prime, în special care nu există în Moldova, trebuie să le aducă pe rute noi, iar acest lucru este scump. Nu este clar aici ce se va întîmpla cu tarifele, cu prețurile. Am făcut acest produs, trebuie vîndut, dar unde să-l vînd? Cui? Prin urmare, autoritățile trebuie să se gîndească. Și faptul că încă nu există astfel de soluții, iar autoritățile dau vina pe conflictul militar din țara vecină, impun stare de urgență și o prelungesc la nesfîrșit, aceasta nu este o ieșire din situație", a spus președintele Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor, fostul prim-ministru al Moldovei.

De asemenea, el a atras atenția asupra ratei ridicate a creditării în Moldova, care este de pînă la 25%, în timp ce în țările Uniunii Europene, chiar dacă a crescut, atunci pînă la 5%.

"Cum să ne dezvoltăm, cum să concurăm cu ei în astfel de condiții?", se întreabă Vasile Tarlev.

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?