X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

A fost creat un Consorțiu ce va oferi consultanță fermierilor specializați în creșterea ovinelor și caprinelor

4 apr. 19:00   Economie
1680 0

Un Acord de colaborare între Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală, Universitatea Tehnică a Moldovei și Colegiul de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni, a fost semnat la minister.

Acest parteneriat are ca scop formarea unui Consorțiu dedicat oferirii serviciilor de consiliere fermierilor specializați în creșterea ovinelor și caprinelor.

Secretarul de stat Iurie Scripnic a evidențiat importanța colaborării între instituțiile de învățămînt, Guvern, centrele de cercetare și fermieri, pentru a crește calitatea educației și formării profesionale în domeniul agriculturii.

„MAIA a inițiat o serie de măsuri pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea continuă a sectorului zootehnic și a educației conexe. sîntem axați pe pregătirea unei noi generații de specialiști adaptați la cerințele și provocările actuale și viitoare. Acordul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării și îmbunătățirii sectorului zootehnic din Republica Moldova. Prin această colaborare se urmărește dezvoltarea și implementarea unui program complex de transfer de cunoștințe”, a menționat Iurie Scripnic.

Programul de instruire este parte a sprijinului tematic pentru dezvoltarea a două cursuri de dezvoltare profesională continuă, în cadrul proiectului „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Elveția. Astfel, primii beneficiari ai instruirilor vor fi 14 membri ai micro-clusterul zootehnic „Cimișlia-Basarabeasca”, dezvoltat anterior cu sprijinul proiectului, aceștia urmînd să obțină competențe profesionale ce țin de organizarea proceselor de producție la fermă, bugetarea activităților și elaborarea strategiilor de marketing pentru produsele artizanale.


Programul va avea două direcții principale:

Economică: Participanții vor beneficia de instruiri privind elaborarea strategiilor de afaceri și gestionarea operațională, precum și de sprijin în elaborarea planurilor de afaceri pentru a crește competitivitatea pe piețele interne și externe. Se va pune accent pe maximizarea rentabilității producției și pe crearea de noi locuri de muncă.

Tehnologică: Fermierii vor fi instruiți în aplicarea celor mai recente practici și tehnici de creștere a ovinelor și caprinelor, adaptate condițiilor pedo-climatice din Republica Moldova.

0
0
2
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?