Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Cine a ajutat la respingerea atacului aerian al Iranului împotriva Israelului

14 apr. 12:20   Externe
2835 0

Armata Marii Britanii și a Franței, alături de cea a SUA, au ajutat Israelul să respingă un atac aerian masiv al Iranului și al forțelor pro-iraniene din țările vecine în noaptea de 14 aprilie.

Potrivit Adevărului European, o astfel de declarație a fost făcută de purtătorul de cuvînt al Forțelor de Apărare ale Israelului, Daniel Hagari, citat de CNN.

"Lucrăm îndeaproape cu SUA, Marea Britanie și Franța, care s-au alăturat în această noapte. Parteneriatul nostru a fost întotdeauna strîns, dar în această seară s-a manifestat într-un mod foarte neobișnuit", a declarat Hagari. El nu a dat detalii despre participarea lor.

The Times of Israel notează că Iordania a ajutat, de asemenea, la doborîrea dronelor iraniene, în ciuda faptului că a criticat dur Israelul pentru metodele sale de operare împotriva Hamas în Fîșia Gaza. Declarația oficială a explicat că interceptarea țintelor din spațiul său aerian a fost efectuată "pentru siguranța propriilor cetățeni".

Președintele american Joe Biden a declarat public că forțele americane din regiune au ajutat la doborîrea unora dintre dronele și avioanele fără pilot lansate de Iran asupra unor ținte din interiorul Israelului.


Neoficial s-a raportat că SUA au doborît peste 70 de ținte aeriene, în acest scop fiind implicate sistemele de apărare aeriană de pe distrugătoare și avioane de luptă.

Reamintim, Forțele de Apărare ale Israelului au comunicat că, în timpul atacului din 13-14 aprilie, Iranul a lansat peste 200 de rachete și drone împotriva Israelului, majoritatea fiind doborîte de sisteme de apărare aeriană și avioane de luptă.

Ulterior, s-a precizat că au existat în total peste 300 de ținte aeriene, dintre care aproximativ 170 erau drone de atac, peste 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice, aproape toate fiind doborîte. Unele dintre lansări au fost efectuate de forțele pro-iraniene din interiorul Irakului și Yemenului.

Președintele american Joe Biden a reunit o echipă de securitate pentru a discuta despre atac și a avut o discuție cu premierul Israelului. De asemenea, el a declarat că a convocat o reuniune extraordinară a liderilor G7 pentru 14 aprilie pentru a coordona un răspuns diplomatic la atacul iranian.

10
2
1
3
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?