COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 604 909   INFECTAȚI 259 202(+154)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6255(+2)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2829
Puterea stiri: 6439
Coronavirus stiri: 7310

UE a prezentat cele 5 principii care vor ghida relația cu Rusia

16 iun. 18:10   În lume
3622 0

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate au prezentat astăzi un document comun privind abordarea UE în relațiile cu Rusia.

Comunicarea include cinci principii prin care UE vrea să se opună acțiunilor abuzive ale Rusiei, constrîngerea acțiunilor externe și interacțiunea în privința unor interese comune.

Comunicarea prezintă recomandările de acțiune ale UE înaintea reuniunii Consiliului European din 24 și 25 iunie, despre cum să întărească implementarea politicii europene față de Rusia.

Dacă condițiile politice o permit, potențialul de cooperare UE-Rusia este considerabil. Însă, guvernul Rusiei are obiective active care merg în direcția opusă.

Rusia deseori provoacă și subminează legislația internațională și principii cheie ale OSCE și Consiliului Europei, precum și ale statelor partenere. Iar Rusia folosește din ce în ce mai mult represiunea politică, inclusiv asupra libertăților fundamentale și drepturilor omului, pentru a prezerva actuala ordine politică și economică din țară.


În lumina acestei provocări, Comunicarea Comună analizează stadiul implementării celor cinci principii care ghidează relațiile UE cu Rusia, și anume:

Deplina implementare a acordurilor de la Minsk;

Relații întărite cu partenerii estici au UE și alți vecini;

Întărirea rezilienței UE;

Angajamentul selectiv cu Rusia asupra unor probleme de interes ale UE;

Contactele de la persoană la persoană și sprijinul pentru societatea civilă din Rusia.

Comisia și Înaltul Reprezentant propun ca în același timp UE să se opună Rusiei, să constrîngă și să angajeze statul, cu scopul de duce la un angajament politic și constructiv din partea conducerii Rusiei. Aceasta este indispensabilă încercării de a întoarce actualul curs neproductiv în această relație importantă.

Opunere

UE va continua să se opună încălcărilor drepturilor omului și va face apel la valorile democratice, inclusiv în forurile internaționale.

UE va continua să aducă în atenție încălcările continue ale legislației internaționale în Ucraina, Georgia dar și în alte părți. Va reafirma sprijinul pentru Ucraina și integritatea sa teritorială, suveranitate și independență.

Aceasta include apelul la Rusia pentru a-și asuma responsabilitatea ca parte a conflictului și pentru a implementa pe deplin acordurile de la Minsk.

UE va continua să răspundă la acțiunile malițioase ale guvernului de la Moscova, inclusiv amenințările hibride, într-un mod adecvat, și va avea ca scop limitarea resurselor guvernului rus și a politicii sale externe disruptive.

Constrîngere

Pentru a constrînge încercările Rusiei de a submina interesele UE, Uniunea însăși trebuie să devină mai robustă și rezilientă. Comunicarea Comună propune să contracareze mai sistematic amenințările și acțiunile maligne într-un mod comun, în vreme ce asigură coordonarea cu partenerii precum NATO și G7.

Ue ar trebuie să dezvolte capacitatea de securitatea cibernetică și de apărare, precum și capabilitățile strategice de comunicare. Ar trebui să continuăm să întîrim capabilitățile noastre împotriva amenințărilor hibride, și să îmbunătățim folosirea pîrghiilor oferite de tranziția noastră energetică.

UE va sprijini mai mult partenerii Estici, lucrînd să realizeze potențialul deplin al Parteneriatului Estic. Viitoarul Summit pentru Parteneriatul Estic va fi o ocazie importantă pentru a forma această agendă comună post-2020.

Angajare

Pentru a-și duce mai departe interesele, UE ar trebui să angajeze Rusia în cîteva provocări cheie. Pandemia de Covid-19 a arătat interesul comun pentru angajamentul constructiv în ceea ce privește sănătatea publică, în același timp împărtășind un interes comun pentru combaterea schimbărilor climatice și altor probleme de mediu, fiind necesar un dialog mai apropiat cu Rusia, cît mai repede după Conferințele ONU COP-26 și COP-15.

Comunicarea comună de asemenea propune un angajament mai tehnic cu guvernul rus în privința unui număr mare de probleme economice, fiind o pîrghie pentru avantajele competitive ale UE.

UE va lucra la contactele om la om, care ar putea include o facilitare mai mare de vize pentru anumiți cetățeni ai Rusiei, și va spori sprijinul față de societatea civilă a Rusiei și apărătorilor drepturilor omului.

Cooperarea sub Dimensiunea Nordică, în Arctica, în ceea ce privește prevenția conflictelor și problemele regionale și globale, de la Iran și Orientul Mijlociu pînă la Afganistan, lupta contra terorismului și non-proliferarea este de asemenea necesară.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽