X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Duma de Stat a Rusiei pregătește o declarație cu privire la Transnistria

16 iun. 2021,, 13:05   Politică
4612 0

Fracțiunea Partidului ”Rusia Unită” (Единая Россия) din Duma de Stat a Federației Ruse a propus deputaților să examineze și să adopte o rezoluție "Cu privire la planurile și acțiunile Moldovei și Ucrainei care duc la întreruperea reglementării conflictului transnistrean".

În rezoluția sa, fracțiunea a acuzat președintele Maia Sandu și autoritățile ucrainene de "blocarea" Transnistriei și "distrugerea operațiunii de menținere a păcii" și a prezentat propria imagine a situației din regiune. Deputații au propus trimiterea unui lot de vaccin împotriva coronavirusului și echipamente medicale pentru a ajuta cetățenii ruși care locuiesc în Transnistria, precum și luarea unor măsuri de simplificare a accesului produselor transnistrene pe piața rusă.

Deputații Rusiei Unite au propus Dumei de Stat să adopte o rezoluție care să condamne acțiunile Maiei Sandu și ale autorităților ucrainene în legătură cu Transnistria. Proiectul a fost înregistrat în Dumă pe 15 iunie. Data examinării acesteia nu se cunoaște deocamdată.

"Criza politică interne care a apărut în timpul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova în 2020, însoțită de implicarea României, Statelor Unite și altor țări Occidentale, nu a fost rezolvată și se agravează pe măsura apropierii alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Forțele politice care o sprijină pe Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, folosesc fiecare ocazie pentru a întări blocada din Transnistria și procesul de negociere, pentru a distruge mecanismul operațiunii de menținere a păcii în regiune", se spune în rezoluția propusă de deputați din ”Rusia Unită”.

Ei au văzut, de asemenea, "rolul" autorităților ucrainene "în înrăutățirea conflictului" transnistrean. Și insistă că tocmai coordonării acțiunilor împotriva Transnistriei i-a fost dedicată prima vizită oficială a lui Sandu la Kiev, în luna ianuarie a acestui an.


În același timp, deputații Dumei de Stat prevăd "perspectiva întreruperii legăturilor de transport și a aprovizionării populației din Transnistria "de la 1 septembrie și insistă asupra "planurilor Moldovei de a introduce controlul vamal și de frontieră pe scară largă la punctul de control Cuciurgani din 11 iulie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?